Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

15 miljoner till energieffektiva småhus

Publicerad: 15 mars 2017, 15:44

Trä- och Möbelföretagens, TMF:s, projekt Be Små har fått treårig finansiering på totalt 15 miljoner kronor från Energimyndigheten. Syftet med Be Små är att hitta lösningar för att minska energiförbrukningen i nybyggda småhus.


Innovationsklustret Be Små har både ett ekonomiskt och tekniskt fokus. Dels vill Be Små nå ut med budskapet att lågenergihus ger mervärden i form av lägre levnadskostnader, och dels vill de hitta kostnadseffektiva lösningar för att bygga småhus med lågt energi- och effektbehov. De vill även främja energieffektiviserande åtgärder i befintliga småhus.

Anders Rosenkilde, chef för teknisk utveckling på TMF, lyfter fram en viktig faktor – att hitta metoder som fungerar industriellt.

– Kostnaden måste ner för att det här ska få fart och för att lågenergihus ska kunna slå sig in bredare på husmarknaden. Det är inga problem att bygga ett passivhus med låg energiförbrukning, men merkostnaderna gör att de knappt utgör 1 procent av det totala småhusbyggandet under ett år. Vi måste hitta metoder som är anpassade till industriell tillverkning, säger han i ett pressmeddelande.

TMF är projektägare till Be Små, och WSP har i uppdrag att sköta projektledningen. I klustret deltar dessutom deltar tolv av TMF:s medlemsföretag som producerar småhus samt ett flertal medlemsföretag som tillverkar fönster, dörrar och kök.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.