Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

18 miljoner till utbildning om hållbart träbyggande

Publicerad: 16 december 2014, 09:22

KK-stiftelsen satsar cirka 18 miljoner kronor på Linnéuniversitetets projekt Expertkompetens för hållbart träbyggande. Projektet sker i nära samarbete med trä- och byggbranschen där kurser riktade till redan yrkesverksamma arbetas fram.


KK-stiftelsen står bakom finansieringen, som inleddes för två år sedan, och satsar nu ytterligare cirka 18 miljoner kronor på en fortsättning på projektet under fyra år framöver.

Projektet ingår i KK-stiftelsens program Expertkompetens för innovation som ska stödja utbildning på avancerad nivå inom områden där näringslivet bedömer att förutsättningarna för utveckling och innovation är som bäst och där företag är beredda att satsa egna resurser för att utveckla kurser i samverkan mellan lärosäten, forskningsinstitut och företag.

Genom Linnéuniversitetets projekt erbjuds yrkesverksamma att studera, utan kostnad, på deltid, huvudsakligen på distans. Kurser som pågår är: Värme och fukt i trähus, Brandsäkerhet i trähus och Industriellt byggande. Under den kommande våren erbjuds två nya kurser: Analys av äldre träkonstruktioner och Hållbart byggande och energisystemanalys. Kurserna presenteras på www.lnu.se/ehtb och de är öppna för ansökan fram till två veckor före kursstart.

Mats Erlandsson och Bo Gunnarsson från Götenehus berättar om hur de upplevde en av de genomförda kurserna inom Expertkompetens för hållbart träbyggande:

– Det har varit omtumlande! Det bästa med kursen är att vi etablerat kontakt med universitetet, säger Mats Erlandsson enligt ett pressmeddelande.

Johan Vessby, prefekt för institutionen för byggteknik och projektledare på Linnéuniversitetet, är mycket glad för satsningen:

– Fantastiskt kul att vi i och med denna satsning kan fortsätta detta spännande utvecklingsarbete. Vi jobbar aktivt med att hålla igång dialogen med företagen. Det är inte bara vi som lär ut, vi inom universitetet lär också av branschen. De kurser vi väljer att utveckla är inom de områden som branschen visar störst intresse, säger han.

Kurserna som utvecklas väljs ut i dialog mellan universitetet, företag och olika medverkande branschorganisationer för att på bästa sätt svara mot näringslivets behov och efterfrågan av vidareutbildning.

– Detta betyder mycket för Linnéuniversitetet. Träbyggnadsteknik och de närliggande områdena virkeslära, energi och hållbar byggd miljö är starka forskningsområden med väl utvecklad samverkan med näringslivet, som stärks ytterligare genom detta utbildningsprojekt, säger prorektor Lena Fritzén.

Helena Nordenberg

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.