Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

20 miljoner kronor blev notan för skadade Södertäljebron

Publicerad: 7 september 2016, 09:55

Trafikverket beräknar kostnaderna för skadorna på Södertäljebron till totalt cirka 20 miljoner kronor. Då ingår även kostnaderna för omledning av trafik och förstärkning av andra broar och anslutningsvägar till motorvägen.


Natten mot midsommarafton inträffade en olycka på Södertäljebron som orsakade stora skador på bron. Under sommaren har den komplicerade konstruktionen reparerats.

– Det är en hisskonstruktion och en sådan konstruktion för med sig vissa kvar. För det första är det millimeterprecision och för det andra måste bron balanseras noggrant så att den inte hamnar ur läge, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Kostnaderna för reparationerna på själva bron uppgår till 6 miljoner kronor. Därtill kommer kostnader för att öppna upp och förstärka broar och nya anslutningsvägar till motorvägen, ändrad skyltning och att man har fått stoppa andra anläggningsarbeten i Mälardalen för att öka framkomligheten när motorvägsbron har varit avstängd. Även kostnader för färjor, bussar och fler SJ-tåg har tillkommit.

Totalt hamnar notan på cirka 20 miljoner kronor.

– Nu inleds diskussioner med trafikförsäkringsbolagen om vem som ska stå för kostnaderna och vad som räknas till motorvägen. Där är utfallet inte klart än, säger Bengt Olsson.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.