Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

385 miljoner till forskning om hållbar utveckling

Publicerad: 25 november 2009, 21:48

Formas delar ut forskningsbidrag till nya projekt och anställningar de kommande fyra åren.


Nedanstående ämnen är ett axplock av de 132 projekt som beviljades forskningsbidrag, och får dela på sammanlagt 385 miljoner kronor.

• Hur påverkas ekosystemet och vattenståndet i Östersjön när/om det globala medelvattenståndet höjs kraftigare än tidigare beräknat?

• Vilka svårigheter och möjligheter möter statliga miljöinstitutioner och -myndigheter när de ska skapa delaktighet i miljöarbetet?

• Vilka dofter attraheras myggor av och hur kan kemiska substanser förhindra att myggorna känner dessa?

• Fisk innehåller viktiga näringsämnen som förebygger hjärt- och -kärlsjukdomar men fisken kan också innehålla miljögifter som ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar.

• Vilken är risken respektive nyttan av att äta fisk i relation till risken för hjärtinfarkt?

Bland de 1 249 ansökningar som kom in fanns 181 ansökningar om anställning som forskarassistent (varav 20 sökte fortsättning på pågående anställningar), 80 postdoktorala stipendier, samt 28 ansökningar om medel till medeldyr utrustning. Liksom tidigare år var Sveriges lantbruksuniversitet, SLU det universitet som lämnade in flest ansökningar, 25 procent av ansökningarna. Det är även flest projekt från SLU som beviljas medel.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.