Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

540 miljoner delas ut inom stadsmiljöavtalet

Publicerad: 4 mars 2016, 15:26

Laddstolpar för elbilar finns bland åtgärderna som får stöd inom stadsmiljöavtalen.

Foto: Peugot

Sju städer får dela på totalt 540 miljoner kronor av Trafikverkets pengar inom de så kallade stadsmiljöavtalen. I den första ansökningsomgången kom 34 ansökningar in.


Trafikverket har fattat beslut om att ge stöd till Luleå, Östersund, Gävle, Karlstad, Linköping, Helsingborg och Lund för att främja hållbara stadsmiljöer. Stödet är på totalt 540 miljoner kr och avser laddstationer och hållplatser för nya elbusslinjer, BRT (Bus Rapid Transit), bussgator och framkomlighetsåtgärder för kollektivtrafik samt spårväg.

Som villkor för stödet ska kommunerna genomföra motprestationer, bland annat planer för bostadsbyggande, gång och cykelåtgärder, sänkta hastighetsgränser samt parkeringstal, parkeringsavgifter.

Syftet med satsningen är att främja hållbara stadsmiljöer genom att skapa förutsättningar för bättre kollektivtrafik. Åtgärderna ska leda till energieffektiva lösningar med låga utsläpp av växthusgaser och bidra till att uppfylla miljökvalitetsmålet God bebyggd miljö.

Totalt har regeringen avsatt 2 miljarder kronor under perioden 2015–2018. I denna första ansökningsomgång uppgick stödet till 540 miljoner kronor.

Åtgärderna och motprestationerna i de projekt som har fått stöd ska följas upp bland annat med avseende på effekter på resande och resandefördelning, kommunens arbete för hållbar stadsmiljö samt hur åtgärder och motprestationer har bidragit till detta.

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se

Dessa kommunerhar fått stöd:

■ Luleå: 8 miljoner kronor.
■ Östersund: 3,175 miljoner kronor.
■ Gävle: 28,5 miljoner kronor.
■ Karlstad: 70 miljoner kronor.
■ Linköping: 36 miljoner kronor.
■ Helsingborg: 98 miljoner kronor.
■ Lund: 298,4 miljoner kronor.

Stödet motsvarar hälften av kostnaderna för de planerade åtgärderna. Utomi Lund där stödet motsvara 40 procent av den beräknade kostnaden.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.