Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

ABB får stor kraftorder till vindkraftprojekt

Publicerad: 18 januari 2010, 10:00

Ordern är ett totalåtagande som både inkluderar installationer i anslutning till vindkraftparken och en förstärkning av 40kV-nätet mellan Gränna och Huskvarna.


ABBs uppdrag kommer från Jönköpings Energi Nät och gäller anslutningen av en ny vindkraftpark på Grännaberget.

Vindkraftparken, som är belägen på en höjdplatå nordost om Gränna, kommer att bestå av totalt 13 vindkraftverk på 2,3 MW vardera och är ett av de hittills största vindkraftprojekten i södra Sverige.

I uppdraget från Jönköpings Energi Nät ingår bland annat att bygga en 40/20kV skalskyddad mottagningsstation vid Brahehus. Mottagningsstationen kommer att förses med truckgående 50 kV brytare, 24kV-ställverk samt reläskydd ur ABBs nya produktfamilj Relion som använder den globala standarden IEC61850 för kommunikation inom kraftsystem.

I själva vindkraftparken byggs också ett markförlagt 20kV-nät som samlar in kraften från de 13 vindkraftturbinerna, samt 4 stycken 20kV kopplingsstationer av typ Magnum som är speciellt framtagna av ABB för just vindkraftprojekt.

Nätstation.


ABB ska också leverera och förlägga en 6 kilometer lång 40kV markkabel från den nya mottagningsstationen vid Brahehus till kraftstationen i Röttle utanför Gränna. Vid stationen i Röttle görs också en utbyggnad med 40kV Combinedbrytare samt ny relä- och kontrollutrustning.

Som en följd av vindkraftsatsningen ökas också tillgängligheten och flexibiliteten i elnätet mellan Ölmstad och Huskvarna. Det innebär att den befintliga fördelningsstationen i Ölmstad nu uppgraderas med ny brytar- och reläskyddsteknik. Ordern innebär även arbeten med att knyta ihop 40kV-nätet i Huskvarna.

De tretton vindkraftverken kommer att ha olika ägare. Huvudaktörer är o2-Vindkompaniet, Jönköpings Energi och Tuggarps Energi men det pågår även förhandlingar med kommuner i södra Sverige om delägande.

Vindkraftparken tas i drift i början av 2011 och kommer då att leverera 65 GWh, vilket motsvarar 6,5 procent av Jönköpings Energis nätomsättning.

ABB har påbörjat uppdraget som beräknas pågå under större delen av 2010.

Ingrid Gallagher - ingrid@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.