Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Abetong tar hem en miljardorder i Saudiarabien

Publicerad: 7 september 2010, 12:47

Abetong har med sitt delägda bolag Alrashid-Abetong tagit hem en stororder i Saudiarabien. Ordern inkluderar 2 249 villor i ett bostadsprojekt i Jizan, på gränsen till Yemen. Projektvärdet ligger i miljardklassen, det största i bolagets historia.


– Ordern gör att vi växer ytterligare i Saudiarabien, ett av världens oljerikaste länder, och därmed ökar nyttan av den kompetens som vi har byggt upp under lång tid. Vi har en stark kombination i Abetongs stombyggnadskompetens och vår ägarpartners marknadskännedom och kontaktnät, säger Fredrik Holst, vd för Abetong.

Det är den största order Alrashid-Abetong tagit hem hittills. Det rör ett bostadsprojekt på gränsen till Yemen startades i juni och kommer att pågå under cirka två år och som ska resultera i totalt 10 000 bostäder när det är klart.

– Projektet har mycket tuffa tidsramar och höga kvalitetskrav, säger Patrik Lindh, General Manager för Alrashid-Abetong.

Projektets omfattning gör att bolaget nu ska bygga sin femte fabrik i Saudiarabien.

– Fabriken byggs i närheten av projektet, mitt i öknen och blir klar i höst, säger Patrik Lindh.

Den ska kunna producera 400 kubikmeter betongprodukter per dygn och sysselsätta omkring 800 medarbetare, som nu rekryteras från olika asiatiska nationer. Hela bostadsprojektet kommer att sysselsätta mellan 1 000 och 1 500 personer.

Alrashid-Abetongs möjligheter till en ökad försäljning i Saudiarabien är goda. Landets regering har beslutat att utveckla landet och i takt med att oljekonsumtionen i världen ökar, ökar landets intäkter och möjligheter till satsningar på t ex infrastruktur, skolor och hus.

– Abetongs engagemang i Saudiarabien är oerhört bra för vår verksamhet ur flera aspekter, inte minst ekonomiskt. Det är därför vi engagerar oss så kraftigt, säger Fredrik Holst, vd. Dessutom medför engagemanget intressanta dimensioner i vår verksamhet i form av utlandstjänstgöring, vilket i sin tur ger värdefulla kunskaper både för våra medarbetare som personer och för oss som företag.

Abetongs har funnits i Saudiarabien sedan 1977. Det året bildades Alrashid-Abetong i samarbete med den saudiska familjen Alrashid.

Sedan etableringen har Alrashid-Abetong vuxit snabbt. I dag är det saudi-svenska bolaget ett av de största och mest framgångsrika betongelementföretagen i Saudiarabien och man har 3 000 anställda och säljer stommar till bostäder, handel, skolor och kontor.

Abetong äger 45 procent av aktierna i det gemensamma bolaget. Ledarskapet utgörs i huvudsak av skandinaver och just nu finns åtta skandinaver på plats i ledande befattningar.

Redaktionen

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.