Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Aerogeler framtidens värmeisolering

Publicerad: 17 februari 2012, 13:18

Materialet är sprött och skört. I fast form liknar det ett ogenomskinligt glas och är oerhört lätt. Det kallas för aerogel och har alla förutsättningar att revolutionera värmeisoleringen i byggnader.


– En aerogel är världens bästa isoleringsmaterial gjort av miljövänliga produkter.
Susanne Hedblom, försäljningschef på Svenska Aerogel är säker på sin sak.

Genom att blanda aerogeler med exempelvis mineralull får man ett material med extremt bra värmeisoleringsförmåga, upp till en 50-procentig förbättring. Om en sådan produkt funnits på marknaden i dag skulle isoleringsmängden, och därmed väggtjockleken, kunna halveras, vilket är värdefullt vid till exempel renoveringar och byggandet av lågenergihus.

Snart kan det bli verklighet. Svenska Aerogel håller som bäst på att i Gävle projektera en fabrik för att producera aerogeler och ska vara klar till årsskiftet. Kapaciteten blir i första vändan 120 ton pellets och pulver per år. Målet är 2000 ton per år.

Aerogel är ingalunda någon ny produkt. Den utvecklades på 1930-talet i USA och används bland annat av Nasa för att samla in damm från rymden.

Tillverkningsprocessen är dock så dyr att bara några få kommersiella produkter har utvecklats. För ett par år sedan lyckades två forskare från KTH och Högskolan i Gävle förändra framställningsprocessen så att den blir betydligt billigare och mindre energikrävande. I stället för att tillverka aerogeler stegvis i autoklaverer sker tillverkningen kontinuerligt vid lågt tryck och temperatur, vilket gör att större mängder kan produceras. Det gör att nya tillämpningar kan utvecklas som inte tidigare varit ekonomiskt försvarbara.

– Vi har fått utmärkelsen Årets Cleantech-företag 2010, utsågs förra året av Världsnaturfonden till Climate Solver 2011 och helt nyligen fick vi ett kapitaltillskott på tio miljoner kronor av Energimyndigheten, Almi och Recap, säger Susanne Hedblom.

Svenska Aerogel har inlett samarbete med ett antal företag bland annat inom isolerindustrin för att gemensamt utveckla nya specialprodukter och optimera befintliga. En tänkbar applikation är att blanda aerogeler i betong och gips för att ge materialen nya egenskaper. Andra möjligheter är luftfilter, gasfiltrering av växthusgaser och avfuktningsprodukter. I företagets målsättning ingår även att ta fram skivor med högt isolervärde som enbart innehåller aerogeler.

Aerolgeler kan tillverkas av olika material som plastpolymer, kol, eller metalloxider. I Svenska Aerogels fabrik ska de framställas av kiseldioxid. En aerogel har mycket låg densitet. En kubikmeter av materialet väger mellan 50 och 100 kilo. Det är så poröst att den inre ytan hos ett gram av materialet motsvarar en tennisplan!
Susanne Hedblom gör följande jämförelse.

– En tvättsvamp har en mängd porer och gångar som gör det svårt för luften att ta sig fram. Samma sak gäller för en aerogel. Den låga andelen fast material ger låg ledning, vilket påverkar värmeisoleringen.

Detta är en aerogel
Aerogeler är material med mycket låg densitet och hög porositet tillverkade av silikamaterial, plastpolymer, kol eller metalloxider. Bara mellan en och femton procent av volymen består av fast material medan resten är fylld av den omgivande gasen eller är vakuum. Aerogeler är bland det lättaste, fasta material som finns men har ändå vissa goda mekaniska egenskaper. Det kan bära stora trycklaster men är i allmänhet mycket sköra. Porerna är några tiotals nanometer stora.
Källa: Wikipedia

Margareta Redlund Laninge

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.