onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

AF Gruppen: Tillväxt i både Sverige och Norge – men ökade kostnader drar ner lönsamheten

Publicerad: 17 maj 2022, 19:16

AF Gruppen ökade tillväxten i både Norge och Sverige. Men råvarupriser och leveranssvårigheter drar ner lönsamheten.

Foto: Anders Siljevall

Den norska byggkoncernen AF Gruppen noterade en rekordhög orderstock i slutet av kvartalet. Men lönsamheten har påverkats negativt av prisökningar på råvaror och försörjningsutmaningar till följd av geopolitisk oro.

Ämnen i artikeln:

AF Gruppenbyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Omsättningen ökade med 9 procent till 6 809 miljoner norska kronor jämfört med samma kvartal föregående år, medan resultatet före skatt blev 209 miljoner, vilket är en minskning från 245 miljoner samma period i fjol.

– Det är glädjande med en rekordhög orderstock och att affärsområdena Anläggning, Offshore samt Energi och Miljö levererar mycket goda resultat under kvartalet. Samtidigt finns det lönsamhetsutmaningar i flera av byggenheterna till följd av kriget i Ukraina och nya nedstängningar i Kina. Ökade råvaru- och energipriser samt leveransutmaningar har påverkat resultaten negativt under kvartalet. Vi arbetar nära beställarna, leverantörerna och underleverantörerna för att säkerställa stabilitet och lönsamhet i projekten, säger Amund Tøftum, koncernchef för AF Gruppen, i ett pressmeddelande.

Läs även: Skanska vinner miljardkontrakt i konkurrens med sydeuropeiska jättar: ”Viktigt projekt” 

Koncernens svenska verksamhet ökade omsättningen jämfört med samma kvartal föregående år, medan vinsten var något lägre. Anläggningsföretaget Kanonaden hade en stark försäljningstillväxt på 12 % jämfört med samma kvartal föregående år och affärsenheten fortsätter att utmärka sig med mycket starka resultat. Prisutvecklingen för viktiga råvaror som stål och trävaror påverkar projekten avsevärt, och enheterna har gjort avsättningar i projekten för att ta hänsyn till prisutvecklingen. 

I Norge levererade affärsområdet Anläggning hög lönsamhet och hade en rekordstor orderstock i slutet av kvartalet. AF Anlegg tilldelades tillsammans med italienska Ghella ett kontrakt av Oslo kommun för byggandet av renvattentunnlar i Oslo. Kontraktet har ett totalt värde på 8 750 miljoner norska kronor exklusive moms för konsortiet, där AF Gruppens andel är 60 procent. Under kvartalet ingicks och slutfördes även ett avtal om förvärv av 80 % av aktierna i betongentreprenören Stenseth & RS.

Läs även: Vinden har vänt för NCC i Norge: ”Vi ser en god marknadspotential”

Omsättningen för Bygg i Norge ökade markant jämfört med samma period förra året. Lönsamheten var dock låg även här. Prisutvecklingen för råvaror som stål och trävaror påverkar byggenheternas lönsamhet negativt. Det har gjorts avsättningar för såväl framtida förluster, särskilt i AF Nybyggs portfölj, som nedjusterat uppskattningar till följd av ökade materialpriser. 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev