Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Affärsidé: matcontainrar till svensk landsbygd

Publicerad: 23 april 2019, 04:00

Bild 1/2  Containrarna importeras av underleverantören Expo House till Rosersberg där de förbereds för utplacering.

Foto: Lifvs

Bea Garcia vill med sitt företag Lifvs förse landsbygden med obemannade matbutiker. Det görs genom utplacering av ombyggda containrar.


Den första butiken öppnade för en månad sedan i Bålsta, som ligger i ena änden av pendelstågsnätet i Stockholm. Den är inrymd i en 25 kvadratmeter stor stålcontainer som har importerats från Turkiet.

– Eftersom det inte är standardmått så är containrarna nytillverkade. Vi låter sätta på en träpanel i brungrått för att de ska smälta in i svensk landsbygd. Men knutarna är röda, där tittar stålet fram, förklarar Lifvs vd Bea Garcia.

Containrarna importeras av underleverantören Expo House till Rosersberg och där finns idag ett tiotal uppställda i väntan på att göras i ordning. Förutom träpanelen på utsidan så sätts även inredningen in här. Den består av sju meter kyl- och frysvägg samt hyllor för kolonialvaror och stora glaspartier mot entrén. Företaget har kapacitet att leverera åtta butiker i månaden. Butiken i Bålsta har hittills haft 60-70 besökare om dygnet. Den är obemannad och betalning sker via en app.

– Vi siktar in oss på lägen framförallt på landsbygden, till exempel i anslutning till tågstationer. Den vi har öppnat i Bålsta finns i ett nybyggt bostadsområde cirka åtta kilometer från centrum. Där finns ingen butik och den som ska handla behöver i så fall ta bilen in till Bålsta, säger Bea Garcia.

Planen är att butikerna ska etableras i kluster om fem och att företaget ska ha ett eget lager som servar två kluster. Näst på tur är Uppsala, Skåne och Hallands län. Målet är 300 butiker på platser som idag saknar service.

– Vi söker tillfälliga bygglov på tio år och även om vi redan har fått ja på många ställen så är vi beroende av den handläggningen innan vi kan komma igång på fler platser. Vi har varit i kontakt med alla kommuner i Sverige och alla har varit positiva.

Bea Garcia är född i Kiruna, har vuxit upp i Piteå och har jobbat som säljare med resor i stora delar av landet i tio år. Tidigare har hon startat och sålt två digitala bolag. Idén om butikerna fick hon för tre år sedan.

– Det här är något man borde ha gjort för länge sedan. Politikerna pratar om landsbygden men det händer inte så mycket.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.