Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Akademiska Hus krävs på 10 miljoner

Publicerad: 3 maj 2011, 11:52

Miljardbygge gick till Skanska utan att utannonseras som lagen kräver, enligt Konkurrensverket.


Statliga Akademiska Hus bröt mot lagen när Skanska fick i uppdrag att bygga Veterinär- och husdjurscentrum i Uppsala. Därför kräver Konkurrensverket att Akademiska Hus döms att betala 10 miljoner kronor i böter.

– Det är en allvarlig överträdelse när en offentlig aktör inte följer lagen och avtalar om en byggentreprenad i miljardklassen utan att följa upphandlingsreglerna, säger Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom.

Det är det första ärende som Konkurrensverket tar till domstol efter den skärpning av upphandlingslagstiftningen som infördes i juli 2010 finns nu den möjligheten.

Det blir nu Förvaltningsrätten i Uppsala som får avgöra om Konkurrensverket har rätt i sin anklagelse.

Akademiska Hus bolagsjurist Carolin Åberg Sjöqvist säger att frågan gäller om Akademiska Hus omfattas av lagen om offentlig upphandling, LOU, eller ej.

– Vi välkomnar en prövning av frågan om Akademiska Hus ska omfattas av LOU eller inte. Sedan bolaget bildades 1993 har vi haft långtgående regler och rutiner för upphandlingar, men inte omfattats av LOU, säger Carolin Åberg Sjöqvist.

Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom säger att lagen bygger på att konkurrensutsättning och öppenhet inför alla potentiella budgivare är den bästa garantin för att det mest förmånliga kontraktet skrivs under.

Upphandlingen av Veterinär- och husdjurscentrum i Uppsala gjordes utan att det offentliggjordes såsom lagen kräver. Det minskade möjligheterna för konkurrerande anbud, anser Konkurrensverket som planerar att snart ta fler ärenden till domstol.

Akademiska Hus vd Anette Henriksson säger att LOU kan försena viktiga projekt.

– Med LOU riskerar våra ofta komplicerade byggprocesser att ta längre tid. Risken är också att de därmed blir dyrare, vilket i förlängningen drabbar både hyresgäster och skattebetalare, säger Anette Henriksson.

Skanska bygger VHC
I september 2010 fick Skanska uppdraget att bygga nya veterinär- och husdjurscentrum, VHC, i Uppsala. Kontraktssumman uppgår till 1 090 miljoner kronor. Projektet omfattar 50 000 kvadratmeter.

Björn Dickson - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.