Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Alpha Architects lanserar nytt förslag för Stadsbiblioteket

Publicerad: 9 juni 2009, 11:57

Alpha Architects, lanserar nu ”Alphabet” ett förslag som kan ge nya perspektiv i diskussionen om tillbyggnad för Stockholms stadsbibliotek.


Alpha Architects svärdshugg mot denna Stockholmsarkitekturens gordiska knut handlar om att överge tanken på att bygga västerut, upp mot Odenplan, för att istället välja området söder om stadsbiblioteket. På detta sätt kan en rivning av lamellhusen mellan biblioteket och Läkarhuset undvikas och byggnationen kan genomföras med minskade konsekvenser för såväl ekonomi som kulturhistoria.

I maj 2006 beslöt Stockholms kommunfullmäktige att genomföra en öppen internationell arkitekttävling om en tillbyggnad av stadsbiblioteket i Stockholm och i november 2007 offentliggjordes en vinnare. Idag, drygt 1 och ett halvt år senare ligger projektet nere eftersom den nuvarande lösningen tros ge alltför stor ekonomisk och kulturhistorisk påverkan.

Nu lanserar Alpha Architects sitt förslag ”Alphabet” som ska ge nya perspektiv i diskussionen. Tanken Alpha Architects har är att helt lämna idén med att placera tillbyggnaden väster om stadsbiblioteket och istället välja området söder om byggnaden. Här ser Alpha Architects att det går att placera en byggnad bakom den befintliga dammen, en bit in i Observatorielundens kulle. Tanken är också att skapa en tillbyggnad som skiljer sig från Asplunds stadsbibliotek. Där stadsbiblioteket har små fönster och stora murar ska tillbyggnaden till stora delar, tvärtom byggas i glas. Målet är bland annat att nå de unga läsarna, och livet inne i biblioteket och utanför på torget ska kunna smälta samman tack vara ”Alphabets” lätta organiska form.

– Vår idé för Stadsbibliotekets tillbyggnad kan vara någonting att pröva i den låsta situation vi nu befinner oss i, säger Robert Lavelid, arkitekt och vd för Alpha Architects. Visst kan vår placering innebära vissa tekniska svårigheter när vi ska ta oss in i rullstensåsen men vi tror att vi undviker den stora ekonomiska och kulturhistoriska förlust som uppstår vid en byggnation väster om biblioteket. Dessutom har vi möjlighet att skapa ett bibliotek som med ett torg framför sig blir en naturlig mötesplats för alla Stockholmare. Med sin tillbakadragna placering och lätta, transparanta form tävlar inte heller byggnaden med Asplunds geniala byggnad.

MARIANNE SILÉN - marianne@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.