Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Analytikerkåren enig - Riksbanken höjer 50 punkter på torsdag

Publicerad: 29 juni 2022, 14:25

Vid sitt penningpolitiska möte på onsdagen den 29 juni bestämmer Riksbanken om man ska höja reporäntan ytterligare. Besked kommer den 30 juni.

Foto: Byggindustrin

En fortsatt starkt stigande inflation gör att Riksbanken sannolikt kommer att öka åtstramningstakten vid det penningpolitiska mötet den 29 juni, där räntebeskedet offentliggörs dagen efter, den 30 juni.


Ämnen i artikeln:

riksbankenräntaEkonomi

Vid föregående möte, i april, höjde Riksbanken styrräntan med 25 punkter, vilket var tidigare än många hade väntat. Banken signalerade samtidigt ”gradvisa” höjningar framöver, ”ytterligare två till tre gånger i år”. Men en enig analytikerkår räknar nu med att ”gradvisa” höjningar inte kommer att räcka.

Enligt Infronts prognosenkät väntar samtliga av sju tillfrågade ekonomer att styrräntan höjs med 50 punkter nu, till 0,75 procent.

Försämrade utsikter

Jämfört med i april har utsikterna för tillväxt och inflation försämrats tydligt såväl i Sverige som i omvärlden, och Riksbanken kommer säkerligen att behöva sänka tillväxtprognoserna samtidigt som inflationsprognoserna åter måste justeras upp. Men frågan är förstås hur direktionen väljer att agera på de försämrade utsikterna.

Riksbankschefen Stefan Ingves sade den 10 maj att Riksbanken då inte såg framför sig att de kommer att höja styrräntan med mer än 25 punkter vid något möte. Han tillade dock samtidigt att Riksbanken hade ”superfokus” på KPI-statistiken för april, som skulle publiceras två dagar senare.

När så aprildata, den 12 maj, visat att KPIF-inflationen steg till 6,4 procent, över de 5,9 procent som antogs i Riksbankens aprilprognos tvingades Ingves konstatera att inflationen inte bara var högre än väntat utan också ”förhållandevis bred”. Men han lät fortsatt skeptisk om större räntehöjningar än 25 punkter.

”Det finns inget egenvärde i att ta i så man kräks. Det viktiga är riktningen under överskådlig tid”, sade han timmarna efter att statistiken publicerats. Han tillade att Riksbanken får hantera läget allt eftersom beroende på var de befinner sig.

Inflationen ”hög och bred”

Vice riksbankschefen Anna Breman antydde dock en viss beredskap för större räntehöjningar i samband med ett anförande den 9 juni. Hon konstaterade att ”inflationen är både för hög och för bred”.

”Vi kommer att behöva fortsätta agera. Exakt hur mycket kommer att bero både på mer info vi kommer få innan mötet, men också på hur prognosen ser ut. Den processen är vi inne i nu”, sade hon.

På en fråga om styrräntan kan komma att behöva höjas 50 punkter vid junimötet svarade hon:

”Vi kan inte utesluta något i det här läget.”

SCB:s inflationsdata för maj, den 14 juni, blev ännu en kalldusch; KPIF-inflationen steg till 7,2 procent, väl över de 6,3 procent som Riksbanken räknat med. KPIFXE-inflationen (som exkluderar energi) steg samtidigt till 5,4 procent, klart över Riksbankens prognos på 4,8 procent.

NYHETSBYRÅN DIREKT

Ämnen i artikeln:

riksbankenräntaEkonomi

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.