Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Åtta fräscha miljarder till infrasatsningar

Publicerad: 11 september 2008, 07:39

Regeringen lägger 7,6 nya miljarder på infrastruktur 2009-2010 i den kommande budgetpropositionen.Den så kallade närtidssatsningen ska få bort akuta flaskhalsar på väg och järnväg.


Tillsammans med de pengar som avsatts i tidigare budgetar innebär regeringens nysatsning att ytterligare cirka tio miljarder läggs till infrastrukturbudgeten. Därmed kan angelägna projekt kan komma igång tidigare.

Storleken på närtidssatsningen kan jämföras med det befintliga anslaget för investeringar, som i 2008 års budget uppgår till 14 miljarder kronor.

De extra pengarna syftar till att få bort akuta flaskhalsar i transportsystemet både på väg och på järnväg.

Storstadsregionerna är prioriterade.

I Mälardalen ska tillgängligheten i nordvästra Stockholm för bättras genom utbyggnad av E18 mellan Hjulsta-Ulriksdal och Södertörnsleden för att förbättra utvecklingen i södra Storstockholm.

För att förbättra vägnätet mellan Stockholm och Göteborg ska motorvägen mellan Borås-Ulricehamn, riksväg 40 mellan Rångedala-Hester, byggas klart.

- Det är toppen. Äntligen! Skulle jag vilja säga. Det är en väldigt olycksbelastad väg, säger Andreas Brendinger, regionchef för BI Väst.

I Göteborg ska tillfartsvägarna till och från hamnen förbättras. Bland annat ska arbetet med en ny förbindelse över Göta älv säkras. Andreas Brendinger välkomnar den satsningen.

- Det är en mycket bra viljeinriktning från regeringens sida. Man har insett att Göteborgs hamn är viktig för hela Sverige. Det är bara att gratulera hela Sverige.

I Skåne ges resurser till utbyggnad av E22: an och av E6:an mellan Trelleborg och Vellinge.

De nya pengarna ska även gå till pågående projekt som därigenom kan fortsätta som planerat, uppger regeringen. Bland dessa återfinns Haparandabanan, Älvängen-Trollhättan (E45) och Nynäshamn (Rv73). Därtill kommer regeringen i budgetpropositionen föreslå en förstärkt finansiering av den pågående utbyggnaden av Ådalsbanan.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.