Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Avtal klart för Väg & Ban

Publicerad: 26 april 2010, 08:55

Sammanlagt 12 000 arbetare berörs av nytt avtal BI–Seko. Speciellt avtal för infra ska skapas.


På kvällen fredagen den 23 april kom Sveriges Byggindustrier, BI, och Seko överens om ett nytt avtal för Väg & Ban.

Samtidigt kom parterna överens om att man ska försöka sluta ett särskilt avtal för infrastrukturområdet eftersom den sektorns villkor förändras snabbt med allt hårdare internationell konkurrens.

Det nya avtalet löper under 23 månader med en kostnadsökning motsvarande 3,5 procent under 24 månader. Avtalet gäller från den 1 april 2010 till den 29 februari 2012 och berör omkring 12 000 anläggningsarbetare.

Avtalet mellan BI och Seko gäller också bemanningsfrågan. BI och Seko är överens om samma lösning som i Byggavtalet och i Väg och banavtalet.

En viktig nyhet är alltså att BI och Seko har kommit överens om att arbeta för att nå ett nytt avtal för infrastrukturarbeten. Avtalet ska enligt planerna omfatta alla aktörer och alla medarbetare i branschen.

BI och Seko planerar att bjuda in Svevia och Infranord på arbetsgivarsidan och tjänstemannaorganisationerna på den fackliga sidan för att utarbeta det nya Infraavtalet som enligt planerna ska vara klart vid årsskiftet.

Byggindustrin berättade nyligen här på hemsidan att Seko har reagerat starkt på att Oden Anläggningsentreprenad planerar att säga upp 58 medarbetare och att anlita bemanningsföretag.

BJÖRN DICKSON - bjorn@byggindustrin.com

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.