torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Bättre än väntat från NCC

Publicerad: 26 april 2023, 06:29

NCC levererade ett resultat på 152 miljoner kronor i resultatet, när analytikerna väntade sig förlust.

Foto: Mattias de Frumerie

Bygg- och fastighetsbolaget NCC:s rörelseresultat blev 152 miljoner kronor i det första kvartalet 2023. Analytikerna hade i genomsnitt väntat sig -76 miljoner kronor, enligt en sammanställning gjord av Infront.

Ämnen i artikeln:

SvepetNCCtomas carlssondelårsrapportbyggarbetebyggbranschenbyggjobbbyggtekniknybyggnation

ND


Nettoomsättningen blev 12.464 miljoner kronor, mot förväntade 11.087 miljoner.

Orderingången var 16.288 miljoner kronor. Analytikernas snittprognos låg där på 15.332 miljoner kronor.

NCC har inlett året med en orderingång som beskrivs som god och ett rörelseresultat som, drivet av tidigare genomförda fastighetsförsäljningar, betecknas som bra, enligt vd Tomas Carlsson.

Affärsområdet Infrastructure har en stark orderstock och bra orderingång i kvartalet och enligt NCC-chefen kommer mer än en tredjedel av ordervärdet i kvartalet från vatten- och energiområdet.

"Kvartalets orderingång i Building Sweden illustrerar skiftet mellan segment, där samhällsbyggnader tydligt dominerar. Det är uppenbart att bostadsmarknaden påverkas av det ekonomiska läget och att det kommer att fortsätta vara så under en tid", skriver han.

Rörelseresultatet i Building Sweden är påverkat av effekterna av kostnadsökningar på material och energi i pågående projekt, uppger Tomas Carlsson vidare.

Även i Building Nordics beror det lägre rörelseresultatet på lägre marginaler i pågående projekt.

Property Development har resultatavräknat ett kontorsprojekt i Danmark och resultatet påverkas även positivt av en markförsäljning till ett bostadsprojekt.

"Det är som väl känt mycket låg aktivitet på fastighetsmarknaden vilket har stor betydelse för affärsområdets möjlighet att sälja, och starta, projekt. Det är svårt att i dag se hur länge den här situationen kommer att bestå", skriver Tomas Carlsson.

Han uppger vidare att NCC:s mål om 16 kronor i vinst per aktie för 2023 kvarstår.

"Men jag vill vara tydlig med att vår förmåga att nå det är beroende av att aktiviteten på fastighetsmarknaden tar fart samt att affärsområde Industry gör en kraftig resultatförbättring jämfört med föregående år. Vi arbetar för att påverka det vi kan", skriver han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev