torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Bemanningsföretag breddar verksamheten

Publicerad: 24 april 2019, 10:32

Jessica Löfström, vd för Expanderamera. Foto: Denny Lorentzen

Expanderamera tar till nya grepp för ett mer socialt hållbart byggande. I ett nytt verksamhetsområde ska byggbemanningsföretaget samarbeta med kommuner och bygg- och fastighetsbolag för att få in fler på arbetsmarknaden och minska svartarbetet.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Expanderameras vd Jessica Löfström berättar för Byggindustrin att bakgrunden till den nya satsningen ligger i de utmaningar som branschen redan ser idag och som kommer att växa framöver.

– När vi har pratat med kommuner ser de ett stort behov av både nya bostäder och renovering av det befintliga beståndet. De pratar också om problematiken med svartarbete, säger Jessica Löfström.

Samtidigt har byggbranschen stora rekryteringsbehov.

– Branschen har inte varit så innovativ när det kommer till att få in nya grupper, som nyanlända. Istället har man tagit in utländsk arbetskraft, vilket inte är fel i sig. Samtidigt ser vi en nedmontering av Arbetsförmedlingen och det behövs nya verktyg för att få in fler på arbetsmarknaden, säger Jessica Löfström.

Blir kravställare

I det nya verksamhetsområdet ”Socialt och hållbart byggande” kommer Expanderamera att samarbeta med kommuner och vara en kravställande part i upphandlingar för att säkerställa att byggföretagen som lägger anbud tar på sig att ta in nya medarbetare som inte tidigare fått möjlighet att komma in i byggbranschen. Man kommer också att starta byggskola för att se till att de nya medarbetarna utbildas. Tanken är att modellen ska kunna fungera som en certifiering för socialt hållbart byggande för bygg- och fastighetsbolag.

– Vi skapar ett kretslopp för ett mer socialt hållbart byggande, säger Jessica Löfström.

Hon menar att alla byggföretag kanske inte kommer att klara de tuffa kraven i en upphandlingsprocess.

– Men medan vissa, kanske mindre seriösa aktörer, faller bort kan nya byggare ta chansen när spelplanen jämnas ut.

Långtgående samtal har förts med flera kommuner, men ännu har inga avtal slutits.

– Vi har kommit långt i samtalen på politikernivå. Nu ska det ner på tjänstemannanivå. När allt är klart kommer vi att informera om vilka vi samarbetar med, säger Jessica Löfström.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev