tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Besqabs bostadsförsäljning rasar 90 procent – engångspost tynger resultatet

Publicerad: 1 februari 2023, 12:13

Carola Lavén, vd Besqab.

Foto: Pressfoto

Bostadsbyggaren Besqab redovisar ett rörelseresultat på -706 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022, enligt segmentsredovisningen (104).

Ämnen i artikeln:

SvepetBesqabdelårsrapportbostadsbyggandebostadsutveckling

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se

Nyhetsbyrån Direkt


I rörelseresultat ingår en sedan tidigare känd engångspost om -665 miljoner kronor.

Mot bakgrund av utmanande och förändrade marknadsförutsättningarna har Besqab tidigare meddelat att de gör en avsättning i pågående bostadsprojekt på 335 miljoner kronor, främst till följd av försiktigare antaganden om framtida försäljningsintäkter för osålda lägenheter, men även antaganden om ett fortsatt högt kostnadsläge. Dessutom skriver de ned sina exploateringsfastigheter med 330 miljoner kronor.

"Konsekvenserna av hög inflation, rekordhöga elpriser och höjda räntor har väsentligt påverkat bostadsmarknaden och särskilt nyproduktionen. Med minskad köpkraft hos bostadskonsumenterna och försvagad framtidstro hos hushållen har bostadspriserna sjunkit snabbt och försäljningstakten minskat. Samtidigt har vi i projekten också tampats med ett byggkostnadsindex som ökat med över 15 procent på ett år", skriver Besqabs vd Carola Lavén i vd-ordet.

Hon bedömer att inledningen av 2023 kommer att vara fortsatt utmanande för bostadsutvecklare, men pekar på att det finns ett stort underliggande bostadsbehov trots en osäker närtid.

"Underskottet av bostäder på våra marknader kvarstår och vi ska fortsätta bygga plattformen för ett långsiktigt starkt bolag", skriver hon.

Intäkterna för perioden enligt segmentsredovisningen uppgick till 330 miljoner kronor i det fjärde kvartalet (1.040).

Antalet produktionsstartade bostäder var 25 under fjärde kvartalet (377) och antalet sålda bostäder uppgick till 29 (258).

Ingen utdelning föreslås för 2022.

Segmentsredovisning anses enligt bolaget ge den mest rättvisande bilden av verksamheten.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev