Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag27.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

BI: Byggandet minskar 6 procent i år

Publicerad: 20 Maj 2009, 08:14

Sveriges Byggindustrier, BI, reviderar ner sin tidigare prognos från februari, men förändringen är i stort sett marginell. Bygginvesteringarna väntas nu falla med 6 procent i år för att sedan öka 2 procent under 2010 (i februari låg prognosen på -5 respektive +3 procent). Framför allt handlar det om att BI räknar med att investeringarna i kontor och butiker blir något lägre än vad man tidigare trott.


En minskning av byggvolymen med 6 procent motsvarar enligt BI:s beräkningar att 15 000 till 20 000 jobb försvinner från branschen.

–Men det finns också allt fler tecken på att pessimismen avtar både bland företag och hushåll. Under förutsättning att de finansiella förhållandena normaliseras mot slutet av 2009 kan en återhämtning i byggkonjunkturen inledas redan nästa år, säger Fredrik Isaksson, chefekonom på BI.

–Kreditåtstramningen är ett problem för många byggföretag just nu. Både beställare, utförare och slukunder drabbas av bankernas stramare kreditgivning. Trots sänkta lånekostnader skjuts vissa byggprojekt framåt i tiden och en del av förklaringen är en ökad säkerhet kring tillgången på kapital, säger Fredrik Isaksson.

Tittar man sektor för sekto, så ser de privata investeringarna på lokalmarknaden allt svagare ut. Men husinvesteringarna från den offentliga sektorn ser än så länge stabil ut. Kommunerna har stora behov av att bygga ut och renovera skolor, vårdlokaler med mera och för de kommuner som sitter med god ekonomi är tillfället perfekt. På bostadssidan halveras (liksom i tidigare prognoser) nyproduktionen, men ombyggnadsvolymerna utvecklas väl och här räknar BI med en tillväxt på 8 procent. Anläggningssektorn ligger kvar som en dämpande och räddande ängel med en uppskattad tillväxt på 10 procent i år och ytterligare 8 procent nästa år.


PROGNOS BYGGINVESTERINGARNA
                       2008 Mrd     2009    2010
Sektor
Bostäder           98,4            -24%    -1%
Lokaler             91,2            1%       -1%
Anläggning        72,2            10%      8%

Summa:          261,8            -6%       2%

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.