Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

BI satsar 50 miljoner på säkerhet

Publicerad: 25 oktober 2013, 15:57

Enligt en färsk undersökning från Luleå tekniska universitet minskade olycksfallsfrekvensen inom bygg med 3 procent jämfört med 2011. Men varje olycka är en för mycket. Nu satsar Sveriges Byggindustrier 50 miljoner kronor under en femårsperiod för att göra arbetsplatserna säkrare.


Antalet registrerade arbetsplatsolyckor inom bygg år 2012 uppgick till 1 923 (av totalt 29 071 i alla näringar) Det är en minskning med 3 procent jämfört med året innan. Skador från verktyg och redskap dominerar olycksstatistiken och utgjorde 20 procent av de registrerade olyckorna. Fall från hög höjd samt rasolyckor låg bakom ungefär 12 procent av olyckorna. Det är oroväckande att antalet fallolyckor har ökat tillsammans med antalet maskinolyckor.

För branschorganisationen Sveriges Byggindustrier (BI) är säkerheten ett prioriterat område. Därför satsas nu 50 miljoner kronor under en femårsperiod i ett särskilt riktat projekt ”En säker arbetsplats”. Projektet ska bland annat hjälpa mindre företag efterfrågar stöd och rådgivning för att jobba bättre med säkerhetsfrågor.

Myndigheternas arbete är också viktigt, anser BI.

– Det krävs fler inspektioner och fler uppföljningar för att säkerställa att alla arbetsplatser följer de lagar och regler som gäller i Sverige, avslutar Björn Samuelson.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.