Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

"Bluffakturor för 25 miljoner kronor

Publicerad: 24 januari 2014, 15:52

En tidigare anställd på Botkyrka kommuns samhällsbyggnadsförvaltning misstänkts för att ha godkänt felaktiga fakturor från företag i byggbranschen för ett sammanlagt värde av 25 miljoner kronor. Oegentligheterna utreds nu av polisen.


I juli 2013 väcktes misstankar om att det betalats ut pengar felaktigt från Samhällsbyggnadsförvaltningen i Botkyrka kommun till företag i byggbranschen.

– Vi upptäckte detta när ett finansbolag stämde oss för att vi inte hade betalat våra fakturor. Vi hade inte betalat – för vi visste inte att de fanns, säger Dan Gahnström (MP), ordförande i tekniska nämnden i Botkyrka kommun.

En intern kontroll visade att det fanns anledning att misstänka brott och i oktober överlämnades ärendet till polisen. I november fick det oberoende revisionsbolaget EY i uppdrag att granska tidigare fakturor för att bedöma omfattningen av felaktiga fakturor.

När utredningen startade uppgick de beloppen för de oriktiga fakturorna till 0,5 miljoner kronor. Efter EY:s granskning har fler tveksamma fakturor uppdagats. Totalt rör det sig om drygt 200 fakturor under perioden 2008–2013. Värdet av dessa uppgår nu 25 miljoner kronor ha betalats ut. Alla fakturorna har attesterats av en tidigare anställd som nu har gått i pension.

– Vi har gjort en polisanmälan mot den tidigare anställde och mot den person som ska ha utfört tjänster åt kommunen, säger Dan Gahnström.

Bland de misstänkta fakturorna finns till exempel fakturor från ej upphandlade leverantörer, misstänkta ”luftposter” i fakturor, flera slutfakturor under pågående projekt, dubbla betalningar av fakturor, betalningar till misstänkta så kallade blufföretag, betalning till företag som saknar registrering för F-skatt och mervärdesskatt, betalningar till företag som är dömda för bokföringsbrott och företag som senare försatts i konkurs.

Revisionsbolagets granskning visar att fler leverantörer kan vara involverade, men det finns inga indikatorer som visar på att anställda på andra förvaltningar inom kommunen är involverade.

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.