lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Bonava säljer sin ryska verksamhet – för 1,1 miljarder

Publicerad: 7 oktober 2022, 18:35

Bonava, där Peter Wallin är vd och koncernchef, har nu hittat en köpare för sin verksamhet i S:t Petersburg. Foto: Karl Nordlund

Bonava stängde sin verksamhet i S:t Petersburg i samband med invasionen av Ukraina. Nu har bostadsutvecklaren hittat en köpare.

Ämnen i artikeln:

Bonavabyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Bonava har tecknat ett avtal med G-Group – ett ryskt fastighetsutvecklingsbolag främst verksamma i Kazan men som även är aktiva i S:t Petersburg – om förvärv av Bonavas verksamhet i S:t Petersburg.

– Beslutet att lämna Ryssland fattades mot bakgrund av den geopolitiska situationen. Det har varit viktigt att finna en lösning som tar hänsyn till säkerheten för våra anställda, våra kunder och verksamheten i sin helhet och med försäljningen har vi beaktat detta, säger Peter Wallin, vd och koncernchef för Bonava, i ett pressmeddelande.

Läs även: Bonavas baltiska satsning i skuggan av kriget

Köpeskillingen ligger på cirka 98 miljoner euro, motsvarande 1,1 miljarder svenska kronor. Resultateffekten av avyttringen kommer att bli cirka -0,1 till -0,3 miljarder kronor.

Bonava förklarar i pressmeddelandet att koncernens eget kapital i stort behålls intakt genom och att den finansiella ställningen stärks ytterligare. Det ger ytterligare kapacitet att ta tillvara de investeringsmöjligheter som det nuvarande marknadsläget kommer att skapa.

Transaktionen är villkorad av dels att tillstånd erhålls från myndigheter, dels godkännande från banker och motparter avseende köparens övertagande av de utställda garantierna från Bonava AB, vilka uppgår till 5,2 miljarder rubel. Transaktionen beräknas slutföras inom sex månader när dessa villkor är uppfyllda. Då upphör all Bonavas verksamhet i Ryssland och alla åtaganden kommer att övertas av köparen.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev