Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Bonava stabilt trots skakig Sverigemarknad

Publicerad: 2 februari 2018, 13:02

Bild 1/2  Bygget av Bonavas projekt Kristinebergs Slottspark pågår för fullt just nu. Högst växel kommer bostadsutvecklaren docka att lägga i på den tyska marknaden.

Foto: Anders Siljevall

Bostadsutvecklaren Bonava gjorde sitt bästa år hittills i sin korta historia. Samtidigt ser bolaget en avvaktande bostadsmarknad i Sverige, men en betydligt starkare marknad i Tyskland som nu är Bonavas största marknad.


Bonavas nettoomsättning för helåret 2017 uppgick till nära 14,5 miljarder kronor, vilket kan jämföras med strax under 13,5 miljarder kronor för 2016. Resultatet ökade från dryga 1,5 miljarder kronor 2016 till över 1,9 miljarder kronor.

– Jag är stolt över resultatet. Det är vårt bästa år hittills och vi har en stark rörelsemarginal på 13,4 procent, berättade Bonavas vd Joachim Hallengren under presentationen av bolagets bokslut på fredagen.

Bonava såg en något sämre försäljning, där den avvaktande Sverigemarknaden var den största bidragande faktorn.

– Marknaden i Sverige är uppenbart påverkad av media. Rapporteringen påverkar människors beslutsfattande när det kommer till bostadsköp. De tänker efter längre. Det är något som vi respekterar och med vår ekonomi har vi möjligheten att hantera detta, menade Joachim Hallengren.

Vad som händer i Sverige framöver är i dagsläget svårt att sia om. Joachim Hallengren vill inte göra prognoser, men Bonava följer utvecklingen noggrant.

Tyskland växande marknad

Störst tilltro sätter man till den tyska marknaden, som är Bonavas näst största idag. Av de enheter under produktion som Bonava hade i det fjärde kvartalet 2017 var 31 procent i Tyskland – en ökning från 29 procent föregående år. Motsvarande andel i Sverige var 29 procent – en minskning från 37 procent kvartal fyra 2016.

– Vi följer vår plan och växer i Tyskland. Volymmässigt har vi hittat en bra balans mellan marknaderna. Sverige kommer alltid att vara viktigt, men det kommer inte att vara den största marknaden för oss, sa Joachim Hallengren.

Efterfrågan i Finland och Danmark beskrivs som bra. I Norge är utvecklingen stabil när det kommer till efterfrågan. Resultat- och omsättningsmässigt var 2017 ett sämre år i Finland, medan Danmark-Norge låg stabilt när det kom till rörelsemarginalen.

– Vi har en tuff situation i Finland, men vi tror på marknaden, menade Joachim Hallengren.

Bonava höjde också utdelningen till sina aktieägare till 5,20 kronor.

– Det gör vi inte för att vi är överdrivet optimistiska, utan vi följer vår plan, förklarade Joachim Hallengren.

Anders Siljevall, anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.