onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Bonava stänger verksamheten i S:t Petersburg: ”Ett nödvändigt beslut”

Publicerad: 3 mars 2022, 22:05

Bonava stänger sin verksamhet i Ryssland på grund av den ryska invasionen av Ukraina. Foto: traffic_analyzer

Bonava stänger sin verksamhet i Ryssland på grund av den ryska invasionen av Ukraina. Det meddelade bolaget på torsdagskvällen.

Ämnen i artikeln:

Bonavabyggkontrakt

Nomi Melin Lundgren

nomi@byggindustrin.se


Bonava kan inte längre bedriva affärsmässig bostadsutveckling i S:t Petersburg, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Läs även: Fristads fabrik i Ukraina – trots kriget går alla till jobbet  

Bolaget kommer att utvärdera hur bolaget bäst ska agera för att kunna avsluta pågående projekt på ett ansvarsfullt sätt. Bonava har 810 bostäder i produktion i St. Petersburg.

Peter Wallin, vd och koncernchef, Bonava. Foto: Bonava

Detta är ett nödvändigt beslut, men samtidigt ett litet beslut i ljuset av det lidande som följer av konflikten i Ukraina. Vi känner ett stort ansvar för våra anställda och för våra kunder

– Den ryska invasionen av Ukraina är först och främst en eskalerande humanitär katastrof. Med anledning av det mycket osäkra läget i omvärlden har vi i dag fattat beslut om att stänga verksamheten i S:t Petersburg. Detta är ett nödvändigt beslut, men samtidigt ett litet beslut i ljuset av det lidande som följer av konflikten i Ukraina. Vi känner ett stort ansvar för våra anställda och för våra kunder, säger Peter Wallin, vd och koncernchef, Bonava.

Stötta de anställda

Bonava har 370 anställda i S:t Petersburg och ser just nu över möjliga lösningar för hur bolaget kan ge dem stöd. Vad gäller de finansiella effekterna av beslutet är det för tidigt att slå fast vad stängningen kommer att få för effekter, skriver Bonava i ett pressmeddelande. ”....men bolagets ledning är fast besluten om att agera i det bästa långsiktiga intresset för Bonava” skriver man i pressreleasen.

Läs även: Här är byggmaterialen som påverkas av kriget: ”Kan stoppa planerade byggprojekt”

Bonavas verksamhet i St. Petersburg

Under 2021 uppgick nettoomsättningen i S:t Petersburg till 745 miljoner svenska kronor motsvarande 5 procent av koncernens nettoomsättning. S:t Petersburgs del av det totala rörelseresultatet för koncernen 2021 uppgick till 155 miljoner svenska kronor. Redovisat eget kapital i S:t Petersburg uppgick per den 31 december till 666 miljoner svenska kronor. S:t Petersburgs del av totalt eget kapital i koncernen uppgick till 8 procent.

Bonava genomför en donation till FN:s flyktingorgan UNHCR som bistår människor på flykt i Ukraina.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev