torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Bonava: "Tecken på förbättring i vissa regioner"

Publicerad: 27 april 2023, 06:52

Bonava redovisade ett svagare rörelseresultat än de flaggat för i det första kvartalet i en fortsatt tuff marknad. Vd Peter Wallin ser dock visst ljus i tunneln.

Ämnen i artikeln:

Bonavadelårsrapportbostadsbyggandebostadsutveckling

Johan Bahlenberg

johan.bahlenberg@bbm.bonnier.se


"Marknaden är fortfarande utmanade, även om vi ser tecken på förbättring i vissa regioner", skriver han i vd-ordet.

Bonavas nettoomsättning minskade till 2 446 miljoner kronor i det första kvartalet och rörelseresultat sjönk till 39 miljoner kronor från 82 ett år tidigare. Detta var också lägre än de 45 miljoner som Bonava släppte preliminärt.

”Den låga väntade affärsvolymen i det första kvartalet reducerades ytterligare då färdigställanden av ett antal projekt skjutits fram till det andra kvartalet. Även försäljningstakten är betydligt lägre jämfört med föregående år", skriver Peter Wallin.

Totalt sålde Bonava 303 bostäder i det första kvartalet, 62 procent färre än ett år tidigare. I Sverige sålde de endast 14 bostäder, ned 91 procent från 161 under samma period i fjol.

"En låg nettoomsättning sätter press på rörelseresultatet trots att genomförda åtgärder för att minska kostnaderna ger väntad effekt och att marginalen i överlämnade projekt ligger i nivå med tidigare bedömningar”, skriver Peter Wallin.

Fokus nu är på att öka försäljningen och att säkra balansräkningen.

"Även om vissa ljuspunkter börjar skönjas, fortsätter vi att anpassa oss till ett nytt läge med selektivitet i produktionsstarter och anpassningar av kostnader", skriver Peter Wallin.

Han avslutar med att skriva att Bonava kommer att vara beredda den dag marknaden vänder.

"Det vi vet om framtiden är att behovet av hållbara bostäder är fortsatt stort. Med den neddragning av starter i nyproduktion som sker över våra olika marknader kommer gapet till efterfrågan att öka ytterligare. Vårt fokus är att stå starka inför en normalisering av marknaden", skriver han.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev