lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Bonava vinstökade i linje med förväntningarna - reviderar ner byggstarter 2022

Publicerad: 29 april 2022, 07:49

Bonava skriver att följdverkningarna på dess marknader från konflikten i Ukraina är svår att förutse. Foto: Bonava, bild från rapport.

Bostadsutvecklaren Bonavas rörelseresultat ökade till 141 miljoner kronor i det första kvartalet 2022. Analytikerna hade i genomsnitt räknat med 144 miljoner kronor, enligt Infronts prognossammanställning. Bolaget reviderar ner byggstarter för 2002

Ämnen i artikeln:

Bonavabyggkontrakt

Intäkterna uppgick till 2.863 miljoner kronor, jämfört med väntade 2.870 miljoner.

Bonavas resultat kan slå, särskilt mellan kvartal, eftersom bolaget redovisar intäkter och resultat först när ett projekt färdigställts och lämnats över till kund.

I det gångna kvartalet resultatavräknades 991 bostadsenheter, mot 665 stycken under det första kvartalet föregående år.

Läs mer: Bonava stänger verksamheten i S:t Petersburg: ”Ett nödvändigt beslut” 

Bonava redovisar en försäljningsgrad om 74 procent i pågående produktion (71 procent den 31/12). Bonava sålde under kvartalet 874 bostäder och produktionsstartade 410 bostäder.

Bolaget skriver att följdverkningarna på dess marknader från konflikten i Ukraina är svår att förutse. 

– Vi upplever kostnadsökningar på material och tjänster på de flesta av våra marknader, vilket gör att vi är än mer noggranna med att säkerställa korrekta kostnadsestimat innan vi påbörjar våra projekt, säger vd Peter Wallin i rapporten.

Samtidigt upplever bolaget efterfrågan på bostäder som stabil men höjda räntor och en ökad osäkerhet skulle kunna påverka efterfrågan och priser på kort till medellång sikt. 

– Vår bedömning att starta 6 000 bostäder under 2022 har reviderats och ny bedömning är 4 200 bostäder. Det beror främst på avvecklingen av verksamheten i S:t Petersburg, men också att vi är något försiktiga mot bakgrund av situationen med tecken på en ansträngd tillgång på material, fortsätter han.

Brist på vissa material och produkter skulle också kunna påverka överlämning av bostäder, fortsätter Wallin.

Björn Rundström

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev