tisdag26 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

"Branschen kommer göra riskanalyser på helt annat sätt”

Publicerad: 6 april 2020, 07:26

Byggindustrin kommer under veckorna som kommer att ringa upp ett antal branschpersoner som befinner sig på "hemmakontoret". I dag talar vi med Stefan Dahlgren, ordförande i CM-bolagen.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Hallå där… Stefan Dahlgren, ordförande i CM-bolagen samt ägare av det egna företaget Dahlgren Projektkompetens.

Hur är det att sitta hemma och jobba?

– Till allra största delen går det bra men jag har ändå varit ut på några enstaka möten. Besiktning och ett överlämning av en färdig kontorslokal hör till sådant som inte går så lätt att lösa på distans.

Vad tror du kan komma ut av coronakrisen för byggsektorn?

– Jag tror att man kommer att gå igenom processer, säkra metoder och göra riskanalyser på ett annat sätt. Kanske kommer det även att byggas mer med inhemska material, till exempel trä.

Du är ordförande för branschföreningen för Construction Management (CM) och menar att delad entreprenad är särskilt bra i skakiga tider. Varför?

– Entreprenörerna handlas upp allteftersom. Med CM går det att fatta många sena beslut på ett annat sätt än inom en traditionell totalentreprenad. Det ger en effektivare upphandling.

Du menar även att små och medelstora gynnas av CM. Hur?

– De får komma till tals och bidra med sin kunskap på lika villkor som alla andra aktörer som har handlats upp av CM-organisationen. Det är ett utmärkt sätt att aktivera dem och dra nytta av allas kunskaper.

Hur tycker du att marknaden ser ut just nu?

– Jag är verksam i Stockholmsområdet och märker att det oftast är de privata byggherrarna som bromsar in medan de offentliga fortfarande kör på med sina planer.

Jobbar du också hemifrån för tillfället och vill berätta om hur det går och vilka projekt som ligger på ditt bord? Hör av dig till:

Johanna Åfreds, johanna@byggindustrin.se, 0707-123 243

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev