söndag29 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Branschen om nya förslaget: ”Att ha en beställare är inte den enda lösningen”

Publicerad: 17 september 2021, 08:06

IVO föreslår ett förstatligande av landets sjukhus och vårdbyggnader – något som byggbranschen ställer sig avvaktande till. Foto: Nomi Melin Lundgren

Utredningen som föreslår att staten ska ta över ägandet av alla sjukhus och vårdbyggnader gav kraftiga reaktioner hos de privata fastighetsbolagen. Men byggbranschens känslor är blandade.

Ämnen i artikeln:

Peab SverigeNCCSkanskabyggkontraktsjukhus

EHP


Nyligen presenterade Sofia Wallström, särskild utredare och general­direktör för Ivo, den av regeringen beställda utredning om framtidens sjukhusinvesteringar. 

Analysen innehöll ett antal olika förslag på förändringar där den skarpaste åtgärden var ett förstatligande av sjukhus och vårdbyggnader i Sverige – något som de privata fastighetsbolagen reagerade kraftigt mot.

Byggbranschens reaktioner – däremot – är avvaktande.

– Det är ett problem att olika beställare tolkar standarder på olika sätt och det skulle man slippa om det bara fanns en beställare, men det är inte den enda lösningen, säger Jacob Birkeland, presschef på Skanska. 

Kerstin Danasten, presschef på Peab vill inte föregå politiken, men säger:

– Det viktigaste ur vårt perspektiv är att samhället går mot upphandlare som ställer krav på fler och tydligare mål utifrån andra perspektiv än lägsta pris, till exempel kvalitet, ordning och reda, klimat och säkerhet och miljö.

På NCC håller man med om att det viktigaste är att hitta effektiva och hållbara lösningar, något som de menar att de har lång erfarenhet av efter att ha arbetat nära Sveriges regioner. 

– Vi har sett att tidig dialog med lokala nyckelintressenter och god lokalkännedom är avgörande för att lyckas med stora sjukhusprojekt, säger Amelie Winberg, presschef på NCC. 

 

 

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev