lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Branschorganisationerna om tillgången på material

Publicerad: 27 april 2020, 08:00

Kina och Italien är det länder som har störst leveransproblem. Men till största delen finns inga stopp i leveranskedjorna ännu, uppger branschorganisationerna.

Ämnen i artikeln:

Ola Månssonbyggkontrakt

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


Bland branschorganisationerna vittnar bland andra Britta Permats, vd på Svensk Ventilation, om att det har funnits problem bland medlemsföretag att få fram fläktar, motorer och batterier från Kina.

– Vissa företag med fabriker i Italien berättar att leveranser står klara men inte har lämnat fabrikerna. Andra medlemsföretag berättar att transporterna har blivit dyrare, säger Britta Permats.

Anne-Lee Bertenstam på Kyl- och värmepumpföreningen pekar också på Kina och Italien som de länder som i vissa fall haft svårigheter med leveranserna.

– Det gäller värmeväxlare och kompressorer. Men problemen har inte varit stora hittills, säger hon.

Martina Hallgren, projektledare på Trä och Möbelföretagen, gjorde en koll bland medlemmarna för någon vecka sedan.

– Det fungerar ganska bra även om en del börjar bli oroliga över hur läget ska se ut några veckor framåt. Några vittnar om att det inte bara kan vara svårigheter att få in varor som de väntar på utan att de också har svårt att få skicka iväg sina egna produkter på export, säger hon.

Ola Månsson, vd på Installatörsföretagen säger att i dagsläget har han inga indikationer på mer omfattande störningar i leveranserna.

– Det finns enstaka problem med vissa enskilda varor och produkter från specifika leverantörer som inte har kommit som planerat från Kina eller norra Italien. Det löses genom senareläggning av kontraktstiden eller genom materialbyten i dessa fall, uppger han.

Anneli Kouthoofd, vd på Byggmaterialindustrierna, uppger att såväl produktionen som leveranser fungerar och företagen rapporterar fortsatt verksamhet utan stopp i näringskedjan.

– Det finns såklart en oro bland våra medlemmar att det ska ta stopp på längre sikt särskilt inför hösten. Hittills har några av orosmolnen främst gällt problem med gränshandeln för vissa komponenter och insatsvaror inom ventilations- och träindustrin, säger hon.

Monica Björk, vd för Byggmaterialhandlarna, uppger att handeln inte har någon brist och att försäljningen går bra. Cirka två tredjedelar av bygghandlarnas försäljning går till både stora och små byggföretag runtom i landet.

– Om detta fortsätter kan det såklart bli problem, ingen vet vad som händer några veckor framåt i tiden. De områden som har nämnts ligga i riskzonen är verktyg från Kina och en del produkter från Italien, bland annat kakel och klinker, säger hon.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev