söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Bravida köper upp bolag på löpande band

Publicerad: 16 mars 2015, 10:34

Bild 1/3  En fördel med den snabba uppköpstakten är enligt Mattias Johansson att Bravida snabbt kan bredda sin kompetens på orter där de redan är etablerade. Foto: Bravida

Bravidas uttalade mål är att växa, både organiskt och genom förvärv. På lite drygt ett år har de köpt upp 19 bolag. ”Vi är måna om att ha kvar ledningen i de förvärvade bolagen, det är inte bara en volym vi vill åt”, säger vd Mattias Johansson.

Ämnen i artikeln:

uppköpBravidabyggkontrakttillväxt

Elin Bennewitz

elin@byggindustrin.se


Enligt Bravidas vd och koncernchef Mattias Johansson har bolaget ett uttalat mål att växa, både organiskt och genom förvärv.

– Vi har haft ambitionen att växa genom förvärv ett tag men det var först förra året som vi började köpa upp bolag i den här takten, säger han.

En fördel med den snabba uppköpstakten är enligt Mattias Johansson att Bravida snabbt kan bredda sin kompetens på orter där de redan är etablerade.

– Vi har vissa prioriterade orter. Om vi till exempel redan är starka på elsidan på en ort är det särskilt intressant för oss om vi kan förvärva bolag inom rör eller VS på den orten, säger han.

Ett av Bravidas allra ­senaste förvärv är Abeka El & Kraftanläggningar som arbetar med elkraftanläggningar.

– Genom förvärvet av Abeka slår vi oss in på högspänningsmarknaden, ett segment där vi inte finns alls i dag. Vi ser en stor tillväxtpotential i och med förvärvet, det kan vara intressant att förvärva ytterligare inom det segmentet, säger Mattias Johansson.

Han berättar att en annan viktig drivkraft bakom förvärven är att de är ett sätt för Bravida att knyta till sig kompetenta medarbetare.

– Vi förvärvar framgångsrika bolag, och bakom framgångsrika bolag finns en bra ledning. Vi är måna om att ha kvar ledningen i de förvärvade bolagen, det är inte bara en volym vi vill åt, säger han.

De förvärvade bolagen ska så småningom integreras i Bravidas övriga verksamhet. Hur det går till och hur fort det går varierar från fall till fall. Anders Ahlquist, divisionschef på Bravida, exemplifierar med VVS-Teknik Rör i Väst som Bravida nyligen köpt.

– VVS-Teknik är ett väl­renommerat bolag som funnits länge på orten. De behåller sitt namn tills vidare, säger Anders Ahlquist.

I det första skedet är det viktigaste enligt Anders Ahlquist att VVS-Teknik kommer in i Bravidas rutiner och ­arbetssätt för tidplaner, kundbemötande och liknande.

– Vi har utarbetat rutiner som vi kallar för Bravida Way och gärna vill vi dela med oss av. Men vi är också öppna för att Bravida kan lära av VVS-Tekniks arbetssätt, säger Anders Ahlquist.

Bravidas förvärv

2015

■ Skellefteå Elektriska, Skellefteå, 11 anställda
■ Abeka El & Kraftanläggningar, Nyköping, 39 anställda
■ VVS-Teknik Rör i Väst, Mölndal, 45 anställda
■ Elservice Din Elinstallatör, Östersund, 22 anställda
■ Nicopia VVS, Nyköping, 25 anställda
■ Vega Energi, Stockholm, 40 anställda
■ PBS VVS, Västerås, 6 anställda

2014

■ Attacus Rör och Energi, Östersund, 39 anställda
■ Niwentec, Östersund, 85 anställda
■ Jihå El & Automation, Landskrona, 43 anställda
■ HS Vagle, Stavanger i Norge, 120 anställda
■ Belab Ventilation, Borlänge, 23 anställda
■ Masens Kyl, Borlänge, 19 anställda
■ TD-larm, Borås, 6 anställda
■ Forsbäck Ventilation, Eskilstuna, 12 anställda
■ AV-line Vitvaruservice, Stockholm, 10 anställda
■ Otera Elektro, flera orter i Norge, 300 anställda
■ Eltjänst i Hörby, Hörby, 11 anställda
■ Inis, Ängelholm, 4 anställda

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev