måndag27 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Bravida ser stabil efterfrågan - höga elpriser kan vara gynnsamt

Publicerad: 26 oktober 2022, 06:11

Foto: Anders Carlén

Installationsföretaget Bravidas vd Mattias Johansson bedömer marknadsutvecklingen de närmsta kvartalen som osäker, samtidigt som han här och nu upplever en relativt stabil efterfrågan. Det framgår av vd-ordet i delårsrapporten.

Ämnen i artikeln:

Bravidabyggkontrakt

”Omvärldsfaktorer gör marknaden framöver mer svårbedömd än vanligt. Vi bedömer att efterfrågan på service kommer att vara fortsatt god samtidigt som efterfrågan på installationer är mer svårbedömd då vissa segment är mer känsliga för makroekonomiska effekter”, skriver Bravida-chefen.

Bolagets decentraliserade affärsmodell ger en betydande flexibilitet vad gäller anpassning av kostnader och resursplanering, enligt Mattias Johansson.

”Vi kommer förmodligen att se en nedgång i efterfrågan och även viss press på marginalen framöver. Jag känner mig dock trygg inför kommande kvartal då vi i nuläget har en god efterfrågan, en stark orderstock och en bra portföljmix vilket ger oss goda förutsättningar att leverera en fortsatt stabil lönsamhet. De höga energipriserna kommer sannolikt också att vara till vår fördel genom att det skyndar på den gröna omställningen och beslut om energieffektiviseringar i fastigheter”, resonerar Bravida-chefen.

Företagets nettoomsättning ökade i tredje kvartalet med 26 procent, varav 13 procent organiskt.

”Vinst per aktie ökade med 19 procent, trots stora investeringar i verksamheten. Min bedömning är att Bravida är väl positionerat inför kommande kvartal med en stor serviceandel och rekordhög orderstock”, skriver Mattias Johansson.

Hittills under 2022 har Bravida genomfört 21 förvärv som har tillfört en omsättning på runt 1,57 miljarder kronor.

Efter en hög förvärvstakt under första halvåret är det naturligt att andra halvåret blir lugnare, uppger Bravida-chefen.

”Vi arbetar vidare med potentiella förvärvskandidater och även med att fylla på vår pipeline, som är på en god nivå. Med vår låga skuldsättning och goda pipeline ser vi fortsatt goda möjligheter att förvärva bolag, vilket främst kommer att avspegla sig under nästa år”, skriver Mattias Johansson.

Nyhetsbyrån Direkt
red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev