lördag23 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Bygg måste ompröva sina inköpsstrategier

Publicerad: 27 april 2020, 08:00

Så sprider du dina risker som byggföretagare. Rolf Persson, delägare i företaget Inköpsdesign, ger sina bästa råd.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

Johanna Åfreds

johanna@byggindustrin.se


I goda tider när allt flyter på är det få som funderar över risker. Men när det börjar skaka under fötterna är det verkligen läge som företagare att börja notera alla problem så att man kan gå vidare med uppföljning och lösningar sedan. Enligt Rolf Persson, delägare i företaget Inköpsdesign, är det alltså ett gyllene tillfälle just nu att kartlägga allt som gör verksamheten sårbar.

– Jag säger inte att allt ska lösas direkt, för just nu handlar mycket om brandkårsutryckningar. Men när coronakrisen lagt sig är det värdefullt att kunna definiera vilka risker som uppstod, säger han.

Det går inte att gardera sig mot alla risker understryker han. Men du ska ändå veta vad de innebär.

– Det blir väldigt dyrt att bygga upp ett reservsystem för alla eventualiteter. Man kan jämföra med att ha en snöröjningsapparat som alltid står redo för det allra värsta scenariot. Det måste bli en avvägning av vad som är samhällsekonomiskt lönsamt. Det gäller att hela tiden tänka på vad som skulle kunna hända och vad det i så fall skulle kosta.

Byggbranschen flexibel

Rolf Persson hjälper som konsult företag från olika branscher att öka kvaliteten på sina inköp. Han noterar att det under den senaste månaden blivit tvärstopp i till exempel fordonsindustrin samtidigt som byggbranschens projekt rullar på.

– Jag tror att byggbranschen är mer flexibel. Det går ofta att jobba vidare med ett annat moment under en kortare tid trots att vissa produkter saknas. En del av byggmaterialet går att komplettera från den lokala byggvaruhandeln om inte leveranserna kommer fram i tid. Inom fordonsindustrin hjälper det inte att ha 80 procent av alla delar på plats, det går ändå inte att jobba vidare. Komponenterna där är så specifika att de inte går att ersätta på ett enkelt sätt.

Ändå menar Rolf Persson att byggbranschen skulle tjäna på att fler företag skaffade sig en genomarbetad inköpsstrategi.

– Byggbranschen jobbar gärna vidare med leverantörer som de har vant sig vid. Många köper det som de alltid har köpt. Det som händer nu i världen visar att riskerna måste spridas bättre.

Riskspridning och nya strategier

Det är det som kallas att inte lägga alla ägg i samma korg, påpekar han.

– Visst kan det fungera bra att handla i lågkostnadsländer, men att ha något alternativ på närmare håll är också en bra idé. Att ha större lager tror jag är något som vi kommer att se mer av efter corona. Just in time älskas av ekonomichefer men innebär samtidigt en stor risk, säger han.

En inköpsstrategi måste gå på djupet och täcka in alla produktområden. Det är också bra om ledningen gör detta i en workshop tillsammans med de som arbetar ute i produktionen, råder Rolf Persson.

– Om man då kommer fram till att någon produkt är kritisk, till exempel att det bara finns en enda leverantör i världen, då är det klokt att köpa på sig ett litet lager.

Bedöm alla varor var för sig

Andra typer av produkter kan ha hundratals potentiella leverantörer.

– Om varorna är lättillgängliga och det finns fabriker i många olika länder kan man göra en annan bedömning. Då kanske man inte måste hålla ett lika stort lager. Samtidigt kan det finnas andra skäl till varför det är bra med flera leverantörer. Till exempel blir det då lättare att ha en prisförhandlingsstrategi där det går att spela ut dem mot varandra, säger han.

Det är inte bara leveransen av byggmaterial som bidrar till risk. Digitalisering är ett annat stort och sårbart område som Rolf Persson vill lyfta.

– Jag är positiv till att branschen digitaliseras men då måste man också lägga in i kalkylen vad det skulle innebära om ett datasystem inte fungerar. Om allt är digitaliserat, vad gör man då om det blir strömavbrott?

Rolf Perssons goda råd om inköp:

■ Byggbranschen borde ta in inköpskompetens från andra branscher och lära sig av andra.
■ Börja med strategiskt tänkande. Ha en inköpsstrategi per produktkategori.
■ Det går inte att gardera sig mot alla risker. Men det är bra att ha tänkt igenom vad riskerna skulle kunna innebära.
■ Handla från flera leverantörer för att sprida risk.
■ Om en vara tillverkas på ett fåtal ställen kan det vara värt att lägga upp ett eget lager.
■ Notera alla problem och sårbarheter som uppstår nu så att de går att ta ett större grepp om och åtgärda när den akuta krisen är över.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev