Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Byggare missnöjda med orderstocken

Publicerad: 29 april 2014, 09:30

Konjunkturinstitutets konfidensindikator för bygg- och anläggningsbranschen var i det närmaste oförändrad under april och ligger fortfarande nära det historiska genomsnittet.


Orderstockarna inom bygg- och anläggningsverksamhet har ökat marginellt de senaste tre månaderna. Byggföretagens bedömningar av orderstockens storlek är fortfarande betydligt mer negativa än normalt och två av tre byggare uppger att orderstocken är för liten.

Byggproduktionen har dock ökat något samtidigt som sysselsättningen i det närmaste har stabiliserats efter att ha minskat under ett par års tid.

Anbudspriserna har varit ungefär oförändrade de senaste månaderna. Knappt hälften av företagen uppger nu otillräcklig efterfrågan som främsta hinder för verksamheten, medan 20 procent uppger finansiella restriktioner och 14 procent ”andra faktorer”.

Det är huvudsakligen husbyggarna som har svårigheter att finansiera sina projekt.

”Byggbranschen är optimistisk inför de närmaste tre månaderna och såväl orderstockar som byggproduktion för-väntas öka. Även sysselsättningen beräknas stiga. Företagensbedömning av läget på ett års sikt är mer optimistisk än på länge och 85 procent av byggföretagen räknar med att byggmarknaden kommer att utvecklas positivt det kommande året”, skriver Konjunkturinstitutet i rapporten.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.