Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Söndag18.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Byggarna fortsätter sticka ut i Småföretagarbarometern

Publicerad: 16 April 2008, 11:55

Småföretagarbarometern fortsätter gå ner. Men det handlar inte om något ras, snarare en mjuklandning. Barometern, som tas fram av Swedbank och Företagarna, visar att det främst är orderingången som utvecklas sämre än tidigare. Och byggbranschen fortsätter sticka ut som den hetaste zonen i den svenska ekonomin.


Den samlade konjunkturindikatorn (en summering av nettotalen för orderingångt, omsättning och sysselsättning) faller från 122 i höstas till 115 i dagsläget.

”Dagens nivå på konjunkturindikatorn är ändå förhållandevis hög i ett historiskt perspektiv”, skriver Swedbank/Företagarna i rapporten.

Byggbranschens småföretagare har fortfarande den snabbaste omsättningsutvecklingen (nettotal 54 mot 52 för alla företag). Å andra sidan förutser företagen inom byggindustrin en kraftig avmattning under nästa år.

Det största tillväxthindret för alla småföretag är bristen på arbetskraft. Bland alla branscherna är problemen störst för byggindustrin. Drygt 40 procent av byggarna uppger att de har problem att hitta folk. Det är en viss förbättring från i höstas då över 50 procent uppgav att de hade rekryteringsproblem.I vårens enkät uppger knappt 60 procent av byggarna att de tackat nej till uppdrag på grund av brist på lämplig arbetskraft. I höstas var siffran drygt 70 procent.

Det näst största tillväxthindret är att företagen helt enkelt väljer att inte expandera. Generationsskiften, regelkrångel och tung administration anges som några förklaringar. Företag inom byggindustrin och övriga privata tjänster är de som i första hand saknar vilja att växa.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.