Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Jan Krepps och Christian Wielands byggbolag SSEA och Vestia ingår sedan december 2021 i den gemensamma koncernen SSEA Group. Tillsammans ska de skapa en stark aktör med fokus på samverkan och partnering.

Foto: Mattias de Frumerie

Byggchefer i samverkan: Så bygger SSEA Group en ny mångmiljardkoncern i branschen

Deras bolag har på varsitt håll vuxit till framgångsrika aktörer i byggbranschen. Nu ska Christian Wieland och Jan Krepp med gemensamma krafter bygga en ny storspelare på byggmarknaden i SSEA Group.
✓ Därför blev Hent Sverige SSEA.
✓ Så kompletterar Vestia och SSEA varandra.
✓ Strukturförändringen i branschen: ”Det är en tydlig trend”.

Publicerad: 1 juni 2022, 10:00

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se

Christian Wieland och Jan Krepp är på Sverigeresa. Sedan december 2021 är de chefer i samma byggkoncern – SSEA Group – och nu besöker de medarbetare ute i projekten, från norr till söder. I dag sker besöket på Jan Krepps hemmaplan i Stockholm och projektet Ersta nya sjukhus – ett en investering i tvåmiljardersklassen för beställaren Ersta diakoni där 100 000 patienter ska kunna tas emot varje år efter inflyttningen 2023. Med ett knappt år kvar är det mycket som är färdigt och SSEA ska inom kort flytta ut från de större etableringslokalerna, där vi sitter ner för kaffe och intervju, till bodetableringen utanför och ge plats åt en ny hyresgäst. Att hälsa på projekten i hela koncernen tar sin tid. Nyligen besökte duon Kiruna och skolprojektet Kunskapsstaden.

– Min erfarenhet är att det är viktigt att synliggöra ledarskapet i hela organisationen, säger Jan Krepp, vd för SSEA.

Christian Wieland, vd för Vestia och chef för den gemensamma koncernen SSEA Group, har basen i Mölndal utanför Göteborg. Vestia förvärvades så sent som våren 2021 av investmentbolaget Ratos och blev därmed systerbolag till SSEA – som på den tiden var den svenska delen av norska byggbolaget Hent.

Hänger ni med? Vi tar Vestias, Hents och SSEA:s historia från början.

Besök på platskontoret. SSEA:s projekt Ersta nya sjukhus ska stå färdigt under 2023.  Foto: Mattias de Frumerie

Besök på platskontoret. SSEA:s projekt Ersta nya sjukhus ska stå färdigt under 2023.

Foto: Mattias de Frumerie

Det norska byggbolaget Hents resa i Sverige påbörjades 2016. Den Trondheimsbaserade byggentreprenören, som har haft Ratos som huvudägare sedan 2013, hade vuxit till en miljardkoncern började då ta uppdrag i Sverige och hade siktet inställt på att bli större. 

Inom kort tog affärerna fart med stora och tekniskt komplicerade projekt som Ersta nya sjukhus i Stockholm och Sara Kulturhus i Skellefteå. Vid slutet av 2021 omsatte Hent Sverige drygt 1,6 miljarder kronor under den senaste tolvmånadersperioden.

Den svenska verksamheten hade tidigare styrts från Norge, men det fanns ett behov av att få en svensk vd på plats som kunde jobba fokuserat med att stärka den svenska sidan av bolaget. Våren 2021 rekryterades Jan Krepp, med ett förflutet inom bank och finans och ett flertal av bolagen inom Ratos-sfären, till posten.

Expansionsresan har gått bättre än vad någon kunde tro

Ungefär samtidigt blir västsvenska Vestia Construction Group en del av Ratos. Bolaget, som på några år hade vuxit rejält och med god lönsamhet med fokus på samverkans- och partneringentreprenader. Christian Wieland kom från Skanska till vd-posten på Vestia 2016.

– Innan dess hade firman en annan inriktning, uthyrning av personal, men vi var några som såg potentialen i att satsa på samverkansentreprenader. Den expansionsresan har gått bättre än vad någon kunde tro, säger Christian Wieland.

Med Vestia och Hent Sverige under samma tak grodde snabbt tankarna på synergier.

– När Vestia kom in såg jag snabbt att det fanns möjligheter för oss att utvecklas tillsammans. Likheterna mellan Stockholm och Göteborg är större än de mellan Stockholm och Trondheim, säger Jan Krepp.

En helt ny byggkoncern

Hent Sverige hade fram till dess arbetat enligt norskt arbetssätt, men med Vestia i samma bolagssfär såg man nu möjligheten att skapa en helt ny, svensk, byggkoncern.

I december 2021 kom beskedet att Ratos skulle samla sin svenska byggverksamhet i det nya bolaget Svensk Samverkansentreprenad Aktiebolag Group – SSEA Group, som kombinerade Hent Sveriges volym med Vestias framgångsrika samverkansmodell. I den nya koncernen skulle Vestia och Hent Sverige ingå, vilket innebar att den svenska delen av Hent skulle förvärvas från det norska moderbolaget och byta namn till SSEA.

SSEA:s volym och Vestias arbetssätt ska bli ett vinnarrecept som ska ta koncernen mot en omsättning på fem miljarder kronor. Foto: Mattias de Frumerie

SSEA:s volym och Vestias arbetssätt ska bli ett vinnarrecept som ska ta koncernen mot en omsättning på fem miljarder kronor.

Foto: Mattias de Frumerie

I samband med omorganisationen gick Christian Wieland in som koncernchef för SSEA Group parallellt med rollen som vd i Vestia.

– Det är tydligt att Ratos hade en plan med att göra något med den svenska byggverksamheten när de förvärvade Vestia, även om jag kanske inte förstod det direkt, säger Christian Wieland.

I hans nya uppdrag ingår att fortsätta driva Vestias utveckling med fokus på Västsverige och samtidigt skapa synergier inom koncernen och stärka fokus på samverkan och partnering.

– 2021 satte vi målet att vi om fem år ska omsätta fem miljarder kronor med en marginal på fem procent, säger Christian Wieland.

Byggverksamheten i Ratos

SSEA Group ingår i Ratos affärsområde Construction & Services. Där finns även norska Hent, svenska järnvägsentreprenören NVBS, norska Presis Infra som är verksamma inom infrastrukturunderhåll, den nordiska ventilationsaktören Airteam, Aibel som verkar inom service för energisektorn och tredjepartslogistikbolaget Speed Group.

Sverige och Norge – ”två olika världar”

I en helt svensk kontext blir det lättare för SSEA att fortsätta växa, konstaterar Jan Krepp.

– Vid första anblick kan svenskt och norskt byggande se väldigt lika ut, men det är två olika världar, där Norge springer ur en offshore- och shippingtradition medan Sverige kommer från ett industrihåll. Vi är mer reglerade här. Bara det att vi har AB och ABT att förhålla oss till i Sverige är en stor skillnad, säger han.

För Jan Krepp, som är relativt ny i byggbranschen, men rutinerad i bolagsbyggande, har det första året på vd-posten varit otroligt roligt. Omställningen, med namnbyte och avknoppning från Hent beskriver han som lite av en separation.

– Hent går från att vara moderbolag till systerbolag till oss. Vi byter affärssystem och det är väldigt många skyltar som ska bytas ut, säger Jan Krepp.

Samtidigt är expansionsplanen diger framöver. SSEA driver projekt från Kiruna i norr till Malmö i söder. Nyligen öppnades ett nytt kontor i Luleå.

Finns det en utmaning i att byta bolagsnamn efter att ha fått stor uppmärksamhet med stora projekt som Sara Kulturhus i Skellefteå?

– Visst kan det vara så att Sara Kulturhus kommer att förknippas med bolagsnamnet Hent, men det som är avgörande är att vi tar med oss erfarenheterna från projekten. Dessutom blir de här stora projekten en språngbräda för oss att ta nya projekt lokalt. Det ser vi bland annat i Kiruna där att Kunskapsstaden har lett till nya bostadsprojekt på orten. Projekten är ett verktyg för att rekrytera personal och attrahera nya kunder, säger Jan Krepp.

Jan Krepp, vd för SSEA. Foto: Mattias de Frumerie

Jan Krepp, vd för SSEA.

Foto: Mattias de Frumerie

Christian Wieland om Jan Krepp

– Jans styrka är struktur och ordning och reda. Han är också väldigt nyfiken. Det är inte alla som skulle ta sig an jobbet att bli vd för ett byggbolag utan att ha bakgrund i branschen. Det är imponerande!

Christian Wieland berättar att även Vestia genomgick ett namnbyte vid omorganisationen för sex år sedan.

– Om namnbytet sker medan ett projekt är i gång, som här på Ersta nya sjukhus, tror jag att det kan vara en fördel. Då blir det nya namnet introducerat på ett tydligt sätt, säger han.

Helt rätt med samverkansfokus

Samverkansentreprenader, där beställare och entreprenör gemensamt drar upp riktlinjer för hur projektet ska drivas, snarare än att vara två motparter, har i flera år lyfts fram som en väg framåt för byggbranschen. Att ha med ordet ”samverkansentreprenad” i bolagsnamnet känns helt rätt, menar både Christian Wieland och Jan Krepp.

– Formerna för samverkan börjar sätta sig i branschen nu. Det känns som ett modernt sätt att arbeta på. I Göteborg har man börjat sätta upp strategiska samverkansavtal där man avtalar med en entreprenör om flera stora projekt, säger Christian Wieland.

Göteborg ligger i framkant med samverkan, men även Jan Krepp ser det som en tydlig trend.

– Stora projekt ska göras i samverkan, säger han.

Tillsammans har SSEA Group i dag ungefär 200 anställda och enligt prognosen landar omsättningen för 2022 på strax under 3 miljarder kronor.  Tanken är att SSEA, som hittills har varit en ren tjänstemannaorganisation som förlitat sig på underentreprenörer, ska bredda sig med egna medarbetare i produktion, likt Vestia.

– Vi är i en intensiv fas där vi etablerar samverkan i nya projekt och samtidigt rekryterar egna yrkesarbetare och underentreprenörer, säger Jan Krepp.

I byggbranschens mellansegment händer det mycket just nu. Utöver SSEA Groups kraftsamling har till exempel Byggpartner i Dalarna, också de med ett tydligt partneringfokus, vuxit genom att förvärva Åhlin & Ekeroth i Östergötland och Flodéns i Göteborg. 

– Det är en tydlig trend att byggbolag ser synergier och går samman. Det ser man även bland installatörsföretagen. Historiskt sett har kunderna känt att det har funnits få alternativ när de upphandlat stora projekt, så de uppskattar en ökad konkurrens, säger Christian Wieland.

SSEA Group har höga tillväxtmål samtidigt som det är skakigt i omvärlden i och med invasionen i Ukraina. Är ni oroliga?

– Jag är inte så orolig. Vi hanterar effekterna så här långt och vi får hoppas att den här krisen inte håller i sig alltför länge, säger Christian Wieland.

Jan Krepp instämmer:

– Det finns enorma investeringsplaner på alla orter vi verkar på, så även om Ukraina ökar riskaversionen är den underliggande tillväxttrenden extremt tydlig.

Christian Wieland, vd för Vestia och SSEA Group. Foto: Mattias de Frumerie

Christian Wieland, vd för Vestia och SSEA Group.

Foto: Mattias de Frumerie

Jan Krepp om Christian Wieland

– Christian är öppen och otroligt ärlig. Detta, tillsammans med gott affärsmannaskap, är egenskaper som jag gillar och som är enormt viktiga i ett bolag.

De två byggcheferna och kollegorna pratar med varandra flera gånger om dagen och har med sina olika bakgrunder mycket glädje och nytta i varandras erfarenhet.

– Vi har insett att vi kompletterar varandra väldigt bra. Jag har lång erfarenhet inom byggbranschen, medan Jan är otroligt kunnig när det kommer till att bygga bolag, säger Christian Wieland.

Jan Krepp tar vid: 

– Att bygga och utveckla bolag är generellt det samma oavsett bransch men när det kommer till byggfrågorna har jag en jättebra sparringpartner i Christian.

 

Christian Wieland

Ålder: 49 år.

Bor: I Jonsered utanför Göteborg.

Familj: Sambo och fem barn.

Utbildning: Civilingenjör, Chalmers.

Karriär: 18 år på Skanska (”med ett avbrott för en 18 månader lång trafikflygarutbildning, men 11 september fick mig att lägga pilotdrömmarna på hyllan och återvända till Skanska … där jag kom tillbaka till ett projekt på Landvetter flygplats”). Vd på Vestia sedan 2016.

Fritidsintressen: Familj, idrott i olika former, sommarstugan på Västkusten och fiska lax.

Jan Krepp

Ålder: 53 år.

Bor: På Lidingö.

Familj: Sambo, tre barn och två bonusbarn.

Utbildning: Civilekonom, Stockholms universitet.

Karriär: 30 år inom bank och kapitalförvaltning. Därtill flera uppdrag inom olika Ratos-bolag.

Fritidsintressen: Skidåkning, skärgården och träning.

 

 


Ämnen i artikeln:

samverkansentreprenadSSEAVestiaHentbyggkontrakt

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev