Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Byggen världen över påverkas av corona

Publicerad: 20 mars 2020, 11:04

Coronaviruset påverkar byggvärlden – från stora projekt till byggbodarna.

Foto: Anders Siljevall / Wikipedia

Runtom i världen påverkas byggprojekt av försöken att minska smittspridningen av coronaviruset.


I Storbritannien pågår just nu megaprojektet Crossrail, en ny dubbelspårig pendeltågslinje genom London. Arbetena är redan försenade av andra anledningar och nu har projektägaren Transport for London beslutat att begränsa arbetet i projektet till det mest affärskritiska.

För de byggarbetare som arbetar med tåglinjen har ytterligare bekymmer då 40 tunnelbanestationer har stängts av, vilket försvårar transporten till arbetsplatsen.

LÄS MER: Crossrail halts all non-essential work

Storbritanniens största byggentreprenör, Laing O’Rourke, har sett till att minimera antalet personer på samtliga byggarbetsplatser. Hos BAM, ett av Europas största byggföretag som bland annat bygger Facebooks nya huvudkontor i London, har bett kontorspersonal att inte beträda byggarbetsplatserna.

LÄS MER: Contractors outline plans to keep sites up and running

I Norge har arbetsgivarorganisationen Byggenaeringens Landsforening gått ut med riktlinjer för hur smittspridningen ska minska på arbetsplatserna. Bland annat handlar det om hur byggbodarna ska användas. Till exempel får enbart tre personer vistas samtidigt i ett omklädningsrum med plats för 18 personer. I lunchrummen ska kylskåp desinficeras två gånger om dagen och den som vill dricka kaffe ska göra detta ur engångsmuggar.

LÄS MER: Anbefalinger om smittevern

Den 17 mars blev Boston den första staden i USA att stänga ner samtliga byggen. Staden hade vid tillfället 33 fall av virussmittan. Disney World i Florida har stoppat en pågående renovering och utbyggnad och större projekt i San Fransiscos Bay Area har också stoppats.

Webbsidan Construction Dive har en karta som visar alla stora projekt som stängts ner på grund av corona.

LÄS MER: Mapping high impact construction work

Anders Siljevall

Reporter

anders@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.