onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Byggföretagen om Northvolts Göteborgssatsning: ”Hoppas att själva byggprojektet genomförs hållbart”

Publicerad: 1 mars 2022, 04:00

Anna Lönn Lundbäck, regionchef på Byggföretagen i väst, ser Northvolts och Volvo Cars gemensamma satsning på en batterifabrik som en betydande satsning för regionen. Foto: Northvolt / Emelie Asplund

Northvolts och Volvo Cars gemensamma satsning på en batterifabrik i Torslanda är ett välkommet tillskott i en stad med stora tillväxtambitioner. Byggföretagen i väst ser fram emot ett stort projekt som förhoppningsvis kommer att ha hållbarhet och sund konkurrens i fokus.

Ämnen i artikeln:

Northvoltbyggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Sedan tidigare i år står det klart att Northvolts och Volvo Cars gemensamma batterifabrik kommer att byggas i Göteborg, i nära anslutning till Volvos Torslandafabrik – en satsning som beräknas innebära en investering på 30 miljarder kronor. Beskedet är en fantastisk nyhet för byggbranschen i Västsverige, berättar Anna Lönn Lundbäck, regionchef på Byggföretagen i väst.

– Göteborgs stad växer med 7 000 invånare per år och då är den här satsningen ett bra tillskott. Projektet lär föra med sig nya investeringar i bostäder och infrastruktur, säger Anna Lönn Lundbäck.

Läs även: Nybyggaranda och kontroverser i Northvolts Skellefteå: ”I våra ögon var de en ganska ovan byggherre”

Samtidigt saknas det inte jobb för byggbranschen i Göteborg, med såväl Västlänken och stora stadsutvecklingsprojekt.

– Kompetensfrågan blir central. Det kommer att krävas ytterligare satsningar på bygg- och anläggningsprogrammen. Det är positivt med stora projekt som pågår under en lång tid. Det ger en bättre bild av hur kompetensbehovet kommer att se ut framöver, säger Anna Lönn Lundbäck. 

Anna Lönn Lundbäck, som även är nationell hållbarhetssamordnare på Byggföretagen, ser positivt på att Northvolts elektrifieringssatsning också kan bli ett led i byggbranschens utveckling mot att bli mindre beroende av fossila bränslen.

– Förhoppningsvis påskyndar det en grön omställning. Nu hoppas vi också att själva byggprojektet genomförs med hållbarhet i fokus.

Läs även: Lokala byggarna om Northvolts betydelse: ”Byggkranarna har kommit tillbaka till Skellefteå”

Hon hoppas också att Northvolt tar med sig erfarenheter från Skellefteå där myndigheter har slagit ner på bristande kontroller av underentreprenörer. Frågan om sund konkurrens är en av de mest centrala frågorna för medlemsföretagen i väst.

– Vi vill gärna tro att frågan om sund konkurrens kommer att hanteras i tidigt skede. När fabriken nu byggs i Göteborg ska det förstås ske med seriösa byggföretag, säger Anna Lönn Lundbäck.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev