Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Byggindustrins Sifo: Så vill svensken bo

Publicerad: 3 April 2008, 07:16

Drömboendet för en genomsnittlig svensk? En ägd friliggande villa, inte nödvändigtvis nyproducerad, men nära en tätort. Bara en av fem vill bo i en storstad, men en fjärdedel kan tänka sig att bosätta sig utomlands. En klar majoritet är beredd att betala extra för en energieffektiv bostad. Dessutom tycker en majoritet att bostaden är en bättre investering än aktier.


Den svenska drömmen om en egen täppa står sig. Vi har låtit Sifo undersöka hur det svenska folket vill bo i en nära framtid. Tror man att man klarar av att förverkliga det, eller har man redan gjort det? Undersökningen är baserad på 1000 intervjuer under perioden 11-17 mars 2008.

Så här ser det ut
”Hur vill du bo om tio år?”
Här är det poängranking utifrån givna befrepp (”landet”, ”storstad”, ”nytt”, ”gammalt” och så vidare) som stämmer in på ens tänkta drömboende och ägandet kommer i topp. En klar majoritet (77 poäng) anger att själva ägandet är det centrala när det gäller att skapa sitt framtida drömboende och bara ett fåtal (15 poäng) vill helst bo i hyresrätt. ”Fristående hus” kommer på andra plats (60), ”gammalt hus” trea (48) och ”medelstor stad” (44) fyra, tätt följt av ”på landet” (43).

Detta är en gammal sanning och producenterna är medvetna om preferenserna. JM startade för bara några veckor sedan en särskild avdelning, JM Småhus, för att öka småhusproduktionen. Hos NCC Boende svarar småhus med äganderätt för ungefär hälften av den obearbetade projektstocken.

-Vi ser en väldig efterfrågan när det gäller ägandevillor nära stadskärnor, som exempelvis vårt projekt i Ursvik i Sundbyberg, säger Kerstin Gillsbro, chef för NCC Boende.

Endast 21 procent vill helst bo i en storstad. Bland yngre, 15-29 år, är storstadslivet mer lockande än för snittet. Men trots det är de medelstora städerna attraktivare även i den här gruppen.

Många (24 poäng) vill helst bo utomlands och bland storstadsbefolkningen är andelen drygt 34 procent.

Rolf Persson och Industrifakta har utfört liknande undersökningar om boendepreferenser under de senaste tre decennierna. Han är inte förvånad.
-Det brukar se ut så här. Ungefär 70 procent av svenskarna säger att de vill bo villa som de själva äger. Det är stabila värderingar sedan 20-25 år tillbaka. Men när man sedan sätter en hög prislapp på kåken så faller säkert hälften bort, säger Rolf Persson.

Var man bor i dag påverkar preferenserna. Norrlänningar är den grupp som helst av alla vill bo på landet (63 procent) och absolut inte i någon storstad (knappt 2 procent). Bland stockholmarna själva finns en majoritet för att bo i innerstan, om än knapp (51 procent). Här är också viljan att bo i en nyproducerad bostad störst. Drygt 42 procent av stockholmarna vill helst bo i en ny lägenhet.

Intresset för hyresrätter minskar. Totalt i riket vill endast 15 procent bo i hyresrätt. Västsvenskar är de som är mest positiva till hyresrätt. Drygt 23 procent av västsvenskarna föredrar hyresrätt, fast i själva Göteborgsområdet föredrar man äganderätt. Här vill bara 12 procent helst av allt bo i en hyreslägenhet.

-Detta är förvånande. Att endast 15 procent helst vill bo i hyresrätt är en klockren minskning. Det brukar ligga på 20-30 procent, säger Rolf Persson.
Hur man röstar har också betydelse för boendedrömmarna. Föga förvånade föredrar centerpartister att bo landet (67) i ett äldre, fristående hus. När det gäller nyproduktion ligger kd-anhängare i topp (46) och de är också den grupp som är mest sugna på att bo utomlands (34).

-Om man försöker hitta färska trender så finns det just nu en tendens till att bostäderna krymper ytmässigt och det gäller i princip alla upplåtelseformer, säger Rolf Persson.

-Vi ser det på flera håll i landet. Folk accepterar att treorna ligger på 70-75 kvadratmeter. I och med att subventionerna tagits bort så synliggörs kostnaderna på ett annat sätt än tidigare. Folk vill ha bra standard, men inte generellt. Vissa kanske prioriterar trägolv, andra stora badrum. Kunderna vill vara med och påverka var och hur standardhöjningar sker, säger Rolf Persson.

”Tror du att du kommer att kunna förverkliga dina mål?”
Optimismen är påtaglig. Hela 60 procent räknar med att kunna hitta sin drömbostad, 9 procent säger nej och 28 procent har redan nått målet. Ungdomar och unga vuxna är mest optimistiska (orealistiska?) och här tror drygt 90 procent att man kommer att uppnå målet. De äldsta, +65:arna, är mest uppgivna. Endast 32 procent tror att de ska uppnå målet, å andra sidan har drygt 46 procent av dem redan förverkligat målet.

-Svaren här speglar de väldiga prisskillnader i landet. Småhus i glesbygderna blir relativt sett billigare genom en ständig avflyttning till storstäderna och dessa skillnader kommer med all säkerhet att öka. Sitter man i en billig villa ute i landet så finns knappast några ekonomiskt rationella skäl att flytta på sig, säger Rolf Persson.

Befolkningen i södra Norrland är den grupp som lyckats bäst med att förverkliga sina bostadsdrömmar (drygt 45 procent).
Tittar man på partisympatisörer så har centerpartister lyckats bäst (drygt 43 procent har förverkligat målen) och miljöpartister sämst (17 procent).

”Vad är bäst att satsa pengar på i ett tioårsperspektiv?”
Bostad vinner solklart över aktier. Nästan 70 procent av befolkning utgår från att ett bostadsköp är en bättre investering än aktier. Ålder, kön, yrke, boendeort eller partisympatier har ingen större betydelse i det här fallet. Möjligen kan man säga att människor i södra Sverige är mer optimistiska när det gäller värdetillväxten på bostäder än norrlänningar och att moderatanhängare än något mer förtjusta i aktier än övriga partisympatisörer.
-Det är inte särskilt konstigt, särskilt inte med tanke på tidpunkten för undersökningen som kännetecknas av fallande börser. Villapriserna har fördubblats på mindre än ett decennium och på bostadsrättssidan har prisutvecklingen varit ännu snabbare , säger Rolf Persson.
”Är du beredd att betala extra för att minska växthusgaser från ditt boende”?
En klar majoritet, 62 procent, är beredda att betala extra för ett klimatvänligt boende och 16 procent hävdar att man redan investerat i detta. Endast 16 procent säger blankt nej.

Klimatberedskapen är något bättre hos kvinnor än män och i gruppen 15-29 år är hela 78 procent beredda att betala extra.
Intresset är större i och kring storstäderna än i resten av landet. Föga förvånande är investeringsviljan störst hos miljöpartianhängare (75 procent). Å andra sidan är mp-väljarna inget vidare på att faktiskt förverkliga klimat- och energiåtgärderna. Med 18 procent hos mp är det enbart s- och v-anhängarna som är sämre.

NCC gjorde en liknande Sifo-undersökning för en tid sedan och utfallet blev snarlikt: Två kunder av tre vill ha individuell mätning av vatten- och värmeförbrukning och undersökningen visar också att över hälften av kunderna är beredda att betala 5 procent mer för en bostad med låg energiförbrukning och miljövänligt materialval.
-I och för sig stämmer det nog, om man talar om ett prispåslag på 1-3 procent, men börjar prisökningen dra över 5 procent så lär intresset sjunka snabbt. Pratar vi om ägda småhus så handlar det ju om att sänka sina egna driftkostnader och det är självklart intressant, säger Rolf Persson.

Ser du några generella trend- och attitydförändringar under det senaste decenniet?
-Det finns ökade krav på eget inflytande och större delaktighet. Trygghetsfrågorna upplevs också som allt viktigare, även bland yngre och det handlar inte längre bara om storstäder. En annan skillnad mot tidigare är ett ökat intresse för utemiljön som värderas väldigt högt i dag, kanske mer än husets design och utformning, säger Rolf Persson.
-Men det anmärkningsvärda annars är väl att attityderna står sig så förvånansvärt väl över tiden. Värderingarna är stabila helt enkelt.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.