fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Byggkontraktet på Stureplan värt fem miljarder

Publicerad: 19 juni 2019, 13:07

Byggkontraktet för nya Sturekvarteret beräknas vara värt fem miljarder kronor.

Foto: Andreas Jennische

Byggkontraktet för nya Sturekvarteret beräknas vara värt fem miljarder kronor. Fastighetsägaren ADIA har i nuläget ett samarbete med Skanska. Vem sm får byggkontraktet avgörs 2020.

Ämnen i artikeln:

rivningStureplanSkanskabyggkontraktrenoveringrestaurering

Det historiska Sturekvarteret i centrala Stockholm köptes 2006 av den emiratiska pensionsfonden ADIA som sedan dess arbetat med stadsbyggnadskontoret i Stockholms stad för att utveckla och göra om stora delar av kvarteret. Det förslag som presenterades på en pressträff på onsdagen är det senaste och innehåller de förändringar som gjorts efter förra samrådet 2017.

– Vi har pressats framförallt på rivningsmängden och omhändertagandet av de historiska byggnaderna, säger Charlotta Rosén, projektledare och ADIA:s svenska företrädare.

En av de stora förändringarna i det nya förslaget är att Bångska palatsets fasad mot Stureplan ska återskapas till original samtidigt som palatsets flyglar bevaras och innergården återskapas. Ett omfattande arbete som krävt detektivarbete i gamla fotoarkiv.

Projektet innehåller också två stora rivningar. Ett parkeringshus på Grev Turegatan ska rivas och ersättas med en nytt kontorshus och på Humlegårdsgatan 17 ska nuvarande fastighet rivas för att ersättas med ett nytt hotell.

Samarbetar redan nu med Skanska

Byggkontraktet beräknas vara värt fem miljarder kronor.

Enligt Charlotta Rosén är ADIA:s ambition att låta en entreprenör få hela ansvaret.

– Vi har redan nu ett initialt samarbete med Skanska på konsultbasis och vår intention är att fortsätta det. Skanska är vana att jobba med stora projekt i innerstan och har erfarenhet av andra historiska projekt, säger hon till Byggindustrin.

Om politikerna i Stockholms stad ger planerna grönt ljus räknar ADIA:s med att kunna presentera ett slutgitliga samarbete 2020.

Byggstart beräknas till 2021 och väntas pågå till 2027-2028.

Andreas Jennische, nyhetschef red@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev