Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

"Byggkostnaden en investering i lägre boendekostnad"

Publicerad: 6 mars 2008, 13:44

Att säga att kostnaderna ökar i och med nya BBR är att stirra sig blind på de rena byggkostnaderna. Se i stället byggkostnaden som en investering i lägre boendekostnad eftersom drift- och underhållskostnaderna sjunker. Det hävdar Staffan Bolminger och Per Andersson, miljösamordnare respektive projektledare på Älvstranden Utveckling AB.


Staffan Bolminger och Per Andersson reagerar på flera uttalanden i artikeln om Boverkets nya byggregler (Nya energikrav ger ökade byggkostnader) i Byggindustrin 02/07, främst att byggnaderna blir dyrare men också kritiken mot FTX-system.

-Kjell-Åke Henriksson (installationsansvarig på JM Bostad i Stockholm, reds anm) räknar med att byggkostnaderna ökar med 300-400 kronor BRA. Men det är en investering, säger Staffan Bolminger. Tioårsräntan på det blir 18 kronor per kvadratmeter och år, men du sänker energikostnaden mycket, mycket mer än 18 kronor.

-Rubriken är riktig så till vida att byggkostnaderna ökar. Men det är missvisande eftersom boendekostnaderna sjunker. Vad entreprenören ser som en kostnad är faktiskt en investering för köparen av huset, som ska stå för drift och underhåll. Det är ett feltänk att lägga över en onödigt hög driftskostnad på hyresgästen.

Per Andersson och Staffan Bolminger delar inte Johnny Kellners (utvecklings- och miljöchef på Veidekke) oro över att underhållet för FTX-systemen ska öka och kräva högre kompetens.
-Visst, OVK ökar till det dubbla, säger Staffan Bolminger. Men har Johnny Kellner räknat med filterbytena? I konventionella system måste man byta filter bakom radiatorerna två gånger per år förutom filtren i ventilationsutrymmet. I ett FTX-system räcker det med byten i ventilationsutrymmet.
-Ett FTX-system med plattvärmeväxlare är inte svåra att drifta. De är lika enkla som ett traditionellt F-system, säger Per Andersson. Men man är inte enbart hänvisad till byggnader med FTX-system om man vill bygga riktigt energieffektivt. Ett bra exempel på detta är Karlstad Bostads AB:s nya flerbostadshus som innehåller ett finurligt och enkelt ventilationssystem.

-Man måste göra ordentliga beräkningar på allt som ingår, säger Per Andersson. Gör man riktiga livscykelkostnadskalkyler i projekteringen har man samtidigt en bra grund för byggnadens drift och underhåll i förvaltningsskedet.

Han betonar att de glapp som i dag finns mellan aktörerna i byggprocessen gör att många byggentreprenörer och konsulter enbart tänker på sin egen del och inte bryr sig om totalkostnaden. Nya samarbetsformer typ partnering ger ett mer långsiktigt tänkande, anser Per Andersson.

De bemöter också påståendet att andelen koldioxid ökar när BBR tvingar in frånluftsvärmesystem i byggnaderna:
-Det beror på vilken el man använder, köp miljömärkt el, säger Staffan Bolminger.

Hur ska byggentreprenören kunna räkna hem projekten? Måste de acceptera lägre vinster?
-Har man livscykelkostnadskalkyler (LCC) som marknadsverktyg i tidiga skeden kan man ta ut ett högre pris, säger Per Andersson. Då kan entreprenörerna visa att en ökande investeringskostnad kan ge stora besparingar på lång sikt. Det uppmuntrar också till att ha en högre kvalitet i byggandet. Tätheten, till exempel, är jätteviktig.

Måste alla nya hus vara miljömässiga spjutspetsprojekt för att klara nya BBR-reglerna?
Inte alls, säger Per Andersson och Staffan Bolminger och exemplifierar med sitt pågående projekt, Hamnhuset i Sannegårdshamnen i Göteborg. Med sina 116 lägenheter ska det bli landets största passivhus och är en del i Bygga-Bo-Dialogen. Hamnhuset landar på fantastiska 57 kWh/kvm BRA-temperatur totalt (27 för värme och varmvatten och 30 för el), men de betonar att även mer konventionella projekt än detta inte har några problem att kvala in under nya BBR-gränsen 110 kWh/kvm:
-Parkhuset, granne med Hamnhuset, stod klart 2004 och är inte alls ett lika spektakulärt projekt. För obetydliga pengar har vi klarat att bygga efter de nya reglerna, vi landar på 85 kWh per kvadratmeter och år, säger Staffan Bolminger. Det är väldigt lätt att sänka uppvärmningskostnaderna.
-Genom att fokusera på några få förbättringsområden kan man relativt enkelt sänka energiförbrukningen, säger Per Andersson.

Elisabet Näslund

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.