Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Byggnads överväger sympatistrejk

Publicerad: 24 november 2016, 10:31

Byggnads överväger lämpliga åtgärder, meddelar avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Foto: Nomi Melin Lundgren

Musikerförbundet har begärt sympatiåtgärder från Byggnads med anledning av de pågående förhandlingarna med produktionsbolaget Fremantle Media. Produktionsbolaget står bakom underhållningsprogrammet Idol på Tv 4.


Ämnen i artikeln:

ByggnadsIdol

Det var i mitten av november som Musikerförbundet först lämnade över ett varsel till Fremantle Media. Musikerförbundet är missnöjda med Idoldeltagarnas arbetstider och ersättning och vill att Fremantle Media tecknar kollektivavtal för deltagarna. Idoldeltagarnas ersättning ligger på 875 kronor i veckan efter skatt.

Förra veckan slöt 6F, som består av Byggnads, Seko, Målarna, Elektrikerna och Fastighetsanställdas förbund, upp bakom Musikerförbundet krav, och nu har alltså Musikerförbundet begärt sympatiåtgärder.

– Byggnads har tagit emot hemställan om sympatiåtgärder och kommer nu att överväga lämpliga åtgärder. Det är oerhört viktigt att utnyttjandet av ungdomarna upphör och att Fremantle Media tecknar kollektivavtal med Musikerförbundet, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin i en kommentar.

Tidigare i veckan träffades Musikerförbundet och Fremantle Media i ett medlingsmöte med en medlare utsedd av Medlingsinstitutet. Men nu menar Fremantle Media att varslet är olagligt. Musikerförbundet anser att varslet är lagligt och vill låta Arbetsdomstolen pröva frågan. I och med den komplikationen skjuts strejken nu upp. Enligt varslet skulle den brutit ut i morgon den 25 november.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

ByggnadsIdol

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.