Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Byggnads varslar om konflikt

Publicerad: 10 juni 2016, 12:51

Byggnads har fått en begäran om sympativarsel från Fastighetsanställdas förbund och Seko.


Ämnen i artikeln:

ByggnadsSekoFastighetsanställdas förbundAlmega

Fastighetsanställdas förbund och Seko, vill få Byggnads hjälp med sympatiåtgärder eftersom de inte ser att förhandlingarna med motparten Almega Tjänsteföretagen går framåt på avtalsområdet serviceentreprenad. Byggnads varslar därför om konflikt.

– Det är ett oacceptabelt beteende av Almega när de vägrar följa rekommendationen från LO och Svenskt Näringsliv. Det drabbar de allra lägst betalda vilket är oacceptabelt. För Byggnads är det självklart att stå upp för de underbetalda och felavlönade, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm.

Sympatiåtgärderna träder i kraft 22 juni klockan sex på morgonen och omfattar enligt Byggnads ett 80-tal personer på fyra företag. Stridsåtgärderna omfattar total arbetsnedläggelse och blockad av allt arbete som utförs av anställda inom byggavtalets tillämpningsområde på några utvalda platser. Arbetsplatser som berörs är Byggmästar’n i Skånes arbete på Rovan 14 på Munkebovägen i Helsingborg samt om- och tillbyggnad av Linero Torg, i Lund. Även ISS Facility Services på Forsmarks kärnkraftverk i Östhammar berörs.

Dessutom berörs teknikinstallationsavtalet VVS och kyls tillämpningsområde på Caverions arbetsplatser i LKAB:s gruva i Kiruna samt LKAB:s gruva i Malmberget. Även Bravidas arbete i samma gruvor berörs.

– Att Fastighets och Sekos städgrupper inte skulle ha rätt till de 590 kronorna övriga förbund fått igenom är uppåt väggarna. Vi uppmanar Almega att omedelbart möta Fastighets och Sekos högst rimliga krav, säger Byggnads avtalssekreterare Torbjörn Hagelin.

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.