söndag24 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Byggpartner gör miljardförvärv – går samman med Åhlin & Ekeroth: ”Vi ska inte bli en storkoncern”

Publicerad: 6 april 2022, 07:26

Tillsammans med Åhlin & Ekeroth blir Byggpartner ett betydligt större bolag. Men det finns inga planer på att bli en storkoncern i branschen, förklarar Sture Nilsson, vd för Byggpartner. Foto: Byggpartner

Byggpartner i Dalarna har tecknat avtal om förvärv av Åhlin & Ekeroth Byggnads AB med verksamhet i Östergötland. Tillsammans blir bolagen en koncern med 3,7 miljarder i omsättning.

Ämnen i artikeln:

byggkontrakt

Anders Siljevall

anders@byggindustrin.se


Åhlin & Ekeroth har omkring 400 anställda och omsatte cirka 1,4 miljarder kronor under 2021.  Byggpartner blir efter förvärvet en väsentligt större koncern med en årsomsättning om cirka 3,7 miljarder kronor.

– Det känns jättekul, säger Byggpartners vd Sture Nilsson till Byggindustrin.

Läs även: Storförvärvarna fortsätter köpfesten: 36 bolag som bytt ägare senaste månaderna 

Han berättar att bolaget under en tid har tittat på hur man ska växa.

– Vi vill göra det på ett stabilt sätt och då har kriterierna varit att om vi ska förvärva oss och ha en liknande kultur och inriktning. Åhlin & Ekeroth är liksom oss ledande på sin marknad och vi är båda aktiva inom att bygga mer i trä, säger han.

Förvärvsdiskussionerna inleddes under senhösten.

– Vi har inte haft bråttom med detta, utan det har varit viktigt att det har funnits en långsiktighet. Därför består en stor del av transaktionen med aktier, säger Sture Nilsson.

Säljaren av aktierna i Åhlin & Ekeroth blir i samband med affären väsentlig aktieägare i Byggpartner med 24 procent av aktierna efter genomförd transaktion.

Läs även: Expanderar på nya marknader: ”Vi söker någon med rätt affärsmannaskap” 

Byggpartner och Åhlin & Ekeroth kommer att fortsätta verka som enskilda systerbolag under den börsnoterade koncernmodern, som föreslås byta firmanamn från Byggpartner i Dalarna Holding AB (publ) till Byggpartner Gruppen AB (publ).

Trots att de två bolagen tillsammans blir en rejäl spelare i byggbranschen menar Sture Nilsson att det inte finns några planer på att bli en storkoncern.

– Vi ser framför allt att vi kan bli starkare tillsammans i utvecklingsfrågor inom hållbarhet, digitalisering, träbyggnation och partnering.

Förvärvet beräknas slutföras den 1 juli 2022, då Åhlin & Ekeroth Byggnads AB konsolideras i Byggpartner-koncernen.

– Vi ser fram emot att fortsätta utveckla vår affär tillsammans med Byggpartner, både i den operativa verksamheten och som långsiktig ägare, säger Göran Lundström, vd för Åhlin & Ekeroth, i ett pressmeddelande.

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev