tisdag28 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Byggpartner vände till förlust: Mälardalen tynger

Publicerad: 23 februari 2023, 07:01

Sture Nilsson, vd för Byggpartner.

Foto: Teresa Ahola

Byggpartner hade ett motigt 2022 med vikande lönsamhet drivet av vissa förlustprojekt. Med förra årets stora förvärv ser bolaget bättre förutsättningar för lönsamhet framåt.

Ämnen i artikeln:

SvepetByggpartnerdelårsrapport

ND


Nettoomsättningen ökade 1.502 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2022 (700).

Rörelseresultatet blev -14 miljoner kronor (25) och rörelsemarginalen var -1,0 procent (3,6).

Läs även: Alla anbud: Byggarna som tävlar om ishallar, badhus och idrottshallar

Orderingången uppgick till 1.391 miljoner kronor (524).

Nettoresultatet var -16 miljoner kronor (20) och resultatet per aktie var -0:94 kronor (1:62). Styrelsen föreslår att ingen utdelning lämnas för 2022 (3:75).

Byggpartner skriver att betydande delar av verksamheten visar god lönsamhet samtidigt som förlustprojekten i främst Mälardalen har haft kraftig negativ inverkan på lönsamheten under 2022.

Så har de olika affärsområdena utvecklats under 2022

Byggpartner Gävle/Dala genererar sedan många år god lönsamhet och visar nu en stark tillväxt samtidigt med uppbyggnad av en stor orderstock som till större del består av samverkansprojekt.

Byggartner Mälardalen har under 2022 präglats av successiva nedskrivningar av ett antal förlustprojekt tagna till fasta priser. Även under innevarande kvartal har de aktuella projekten fortsatt belastat resultatet med nedskrivningar. Orderstocken i Mälardalen uppgår till cirka 900 mkr där förlustprojekten successivt kommer avslutas under 2023, med cirka 10 procent återstående till 2024. Ledarskapet har förstärkts under hösten.

Åhlin & Ekeroth som har en marknadsledande position i Östergötland, levererar ett starkt resultat trots tuffa omvärldsförutsättningar. Rörelseresultatet för fjärde kvartalet uppgår till 21 Mkr, motsvarande en vinstmarginal om 5 procent. Även orderingången i kvartalet var stark, 670 Mkr.

Flodéns i Göteborg har efter flera års stabil lönsamhet om cirka 5 procent under 2022 påverkats påtagligt av kostnadsökningar som inte kunnat vidareföras till kund. En hög produktionstakt under året har inneburit en viss försiktighet inför nya projekt och därmed en minskad orderstock. Bolagets strategi bygger på att vara en ledande aktör inom skolbyggnationer. Anna Källström tillträde vid årsskiftet som ny vd för Flodéns.

"Resultatet före avskrivningar (EBITDA) för fjärde kvartalet om 8 Mkr är långt ifrån tillfredställande", säger vd Sture Nilsson och fortsätter.

"Fokus är nu att åter nå en god lönsamhet. Tillskottet i somras med två väletablerade bolag tillsammans med en sund verksamhet i Gävle/Dalarna gör att vi idag har ett betydligt starkare utgångsläge än för ett år sedan."

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Välj nyhetsbrev