Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Byggprojekt finansierade genom crowdfunding

Publicerad: 17 juni 2015, 14:32

John Hunter, Propio, och Jonas Björkman, vd Tessin, framför villorna i Åkersberga som delfinansierats via crowdfunding.

Foto: Tessin Nordic

Har du 50 000 spänn som bränner i fickan och vill investera i ett fastighetsprojekt så går det nu. Årsgamla företaget Tessin sysslar med crowdfunding inom fastighetsbranschen och har nyligen rott sitt första projekt i hamn och crowdinvesterarna har fått sin investering återbetald med rejäl avkastning.


Ämnen i artikeln:

FinansieringcrowdfundingfastighetsutvecklingÅkersbergaTessin

Tessin har nyligen genomfört sitt första crowdfundingprojekt – fem villor i ett område i Åkersberga. Dessa är del i ett större projekt på 20 villor som genomförs av fastighetsutvecklaren Propio och entreprenören Rosento. Bygget av de fem villorna finansierades till 75 procent med eget kapital och lån och crowdfundingdelen uppgick till 25 procent, eller 5,5 miljoner kronor. Enligt Tessin var det 70 investerare som deltog och alltså satsade i snitt drygt 75 000 kronor var.

Crowdfunding, eller gräsrotsfinansiering, har blivit vanligare i alla möjliga typer av projekt de senaste åren.

Det kan handla om att stödja ett konstprojekt eller en film med några hundralappar mot att få sitt namn med i eftertexterna – så kallad reward based crowdfunding.

Det Tessin sysslar med är så kallad equity crowdfunding, vilket innebär att investerarna köper en andel i ett fastighetsprojekt och får tillbaka sina pengar med ränta när projektet är genomfört. Det kan också vara så att investerarna blir delägare i ett projekt på längre tid, exempelvis ett hyresbestånd, och får avkastning på sina pengar så länge de väljer att kvarstå som delägare. Ungefär som ett klassiskt aktieinnehav.

Avkastningen för crowdinvesterarna i Åkersberga är 18 procent på åtta månader, vilket motsvarar en årlig avkastning på 27 procent. Så bra avkastning kan dock inte framtida investerare vänta sig. Tessins vd Jonas Björkman räknar med att avkastningen för framtida projekt av samma typ kommer att ligga på mellan 10 och 15 procent per år.

– Vi och Propio har valt att dra ner på våra marginaler i Åkersberga för att visa att modellen fungerar, säger Jonas Björkman.

Någon riktig gräsrotsfinansiering där vem som helst kan stoppa in några hundralappar i ett fastighetsprojekt handlar det inte om här. Tessin har valt att lägga den lägsta nivån för investeringar på 10 000 kronor, men i de allra flesta fall är den lägsta möjliga investeringen 50 000 kronor.

Av de projekt som nu ligger uppe på Tessins hemsida har alla utom ett projekt en lägsta investeringsnivå på 50 000 kronor.

Det finns dock inga säkra investeringar. Samma verklighet gäller för Tessins crowdinvesterare som för alla riskkapitalister. Tessin redovisar tydligt ett antal risker som hänger samman med investeringen. Det kan vara allt från olika risker som är förknippade med värdepapper till miljörisker som kan äventyra avkastningen i ett fastighetsprojekt.

Jonas Björkman hoppas och tror att den här modellen för finansiering av byggprojekt har framtiden för sig. Hittills har Tessin dragit in sammanlagt 31 miljoner kronor till olika fastighetsprojekt och han tror att när Tessin kan visa att modellen fungerar och ger avkastning till crowdinvesterarna så kommer volymerna att öka kraftigt och intresset på byggsidan kommer att öka.

Mattias de Frumerie

Formgivare

mattias@byggindustrin.se

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News