Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Byggprojekt i Örebro är social succé

Publicerad: 1 september 2014, 07:37

Bild 1/2  Tre av Vivallaborna som fått jobb efter att ha medverkat i Bobyggarna – Jamal Dawud har fått jobb på Byggstatik, Camilla Sjöström har valt att läsa anläggningsutbildning och Joar Rossbach har börjat på Skanska. Foto: Öivind Lund

Foto: Öivind Lund

Det sociala byggprojektet Boendebyggarna i Vivalla i Örebro visar sig vara en framgångssaga. 41 procent av deltagarna har fått jobb efter projektets första år.


För ungefär ett år sedan drog projektet Bobyggarna igång i Vivalla i Örebro. Projektet är ett samarbete mellan Örebrobostäder (ÖBO), Arbetsförmedlingen och totalentreprenören Skanska. För första gången i Sverige ställde ett kommunalt bostadsbolag sociala krav vid upphandlingen av ett bygguppdrag.

– Det är unikt i sig, säger Ann Hermansson Alm, distriktschef för Vivalla på Örebrobostäder.

Kravet var att totalentreprenören under en fyraårsperiod skulle erbjuda mellan 50–80 Vivallabor, som stod långt från arbetsmarknaden, chans till praktik, utbildning eller jobb. För Skanska som vann upphandlingen var detta en utmaning helt i linje med företagets värderingar om ökad mångfald.

Efter drygt ett år konstaterar både beställare och entreprenör att det har gått över förväntan. Av de 22 som har avslutat sin praktiktid har 9 fått fast anställning antingen hos Skanska eller hos byggföretagets underentreprenörer. Fyra har gått vidare till studier.

– De allra flesta har fått praktik i produktionen, antingen i Skanska eller hos underentreprenörer som jobbar med el, mark eller på rörsidan, men vi har även haft platser på projekteringssidan, där arbetslösa akademiker har fått jobb, säger Ann Hermansson Alm.

Projektet har gett ringar på vattnet. Även leverantörer till projektet har tagit emot praktikanter, berättar hon.

Samarbetet med Skanska löper över fyra år och omfattar tre större projekt. I början av nästa år blir den första etappen, kvarteret Järstaskogen, klar. 2017 ska allt vara klart.

– Nu rullar projektet på och vi tar emot fler praktikanter vart efter projektet fortskrider, säger Ann Hermansson Alm.

På Örebrobostäder tänker man fortsätta med den här upphandlingsmodellen. Bland annat har man ställt liknande krav vid upphandlingen av städning vid återvinningsstationer i Vivalla. Det kommunala bolaget Västerporten som äger Centrum i Vivalla har tagit efter modellen när det handlat upp städtjänster.

– Jag tror att detta kommer mer och mer. Detta är stort i USA och Skanska som en internationell aktör börjar ställa in sig på detta, säger Ann Hermansson Alm.

Hon menar att det finns flera vinster med detta.

– Den största vinsten är förstås för den enskilde som får komma ut i arbetslivet. Det har även stor betydelse för bostadsområdet. I många miljonprogramsområden är problemet att de som bor där inte känner sig delaktiga i samhället. Det här gör att de känner sig mer engagerade i sitt boende.

Även för samhällsekonomin i stort är det ett stort plus.

– Flera av dem som tagit del i projektet tjänar nu sina egna pengar och kan bidra till samhället genom att betala skatt. De blir också en förebild för omgivningen, säger Ann Hermansson Alm.

Magnus Ryström, platschef för Skanska på projektet i Vivalla, är väldigt nöjd med projektet.

– Vi är supernöjda. Det är långt över förväntan. Kravet på oss är att ordna praktikplatser men vårt mål är att hjälpa människor till en hållbar försörjning. Det är vi otroligt stolta över, säger Magnus Ryström.

Han tror på modellen.

– Absolut! Om alla kommunala bostadsbolag i Sverige arbetade på det här sättet skulle det också vara ett sätt att rekrytera nytt folk till byggbranschen. Det kommer att saknas folk i branschen i och med pensionsavgångarna. Vi har uppenbart hittat en del guldkorn eftersom vi har valt att anställa, säger Magnus Ryström.

Relaterade artiklar

Företagen tar för sig när framtiden byggs

Skanska vinner markanvisning i Växjö

Nomi Melin Lundgren

Redaktör

nomi@byggindustrin.se

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.