Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag19.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Affärer i byggsektorn

Byggspill - en het affärsidé

Publicerad: 13 Maj 2009, 09:10

Deras affärsidé? Hämta byggspill (som annars hade slängts), sälja vidare och dela förtjänsten med den ursprunglige byggaren. Mål? Lägga ut en matta av ett 20-tal bygglager runt om i Sverige och sedan fortsätta till Norge, Storbritannien och Kalifornien. ”Vi räknar försiktigt med att omsätta minst 18 miljoner på varje bygglager”, säger ägaren Niclas Landin.


För två års sedan startade snickaren Niclas Landin bolaget Landin Bygg i Skövde med inriktningen på mindre byggentreprenader, UE, rivning, plattsättning och köksmontage. Allt startade bra, men framåt årsskiftet började marknaden i Skövde att svikta på allvar.

–Jag satt hemma och funderade. Volymerna dippade, vi var nystartade och hade ett drygt dussin anställda att ta hand om. Jag kom att tänka på något min farfar brukade säga: ”spar det du har”. Det blev stommen i affärsidén. På varje bygge slängs fem till tio procent av allt inköpt material. Varför inte ta reda på det? Vi hämtar och säljer och alla tjänar på det, säger Niclas Landin.

–Det är win-win-win-win; för oss, för säljaren, för köparen och för miljön.

Hur vet du att ni är ensamma på banan med affärsidén?
–Jag gjorde en marknadsundersökning och hittade inte en enda aktör som samlar in spillet från byggen. Min tanke är att så fort en platschef ser att det blir material över så loggar han in på vår hemsida. Vi kommer och hämtar, tar hand om det och säljer det sedan vidare från våra bygglager.

–Alla byggare inser ju problemet med spill. Men det är alltid ont om tid. Klarar man inte kontraktet i tid så riskerar man vite gentemot beställaren. Det enklast att bara slänga det som blir över. Visst, här kan vi tjäna pengar, men det gör säljaren också, liksom våra kunder som får material till uppskattningsvis halva priset jämfört med motsvarande material på ett byggvaruhus.

Tillsammans med sin kompanjon Dennis Caddeo håller Niclas Landin just nu på och bygger upp sitt första bygglager på hemmaplan i Skövde. Pilotlagret har Landins finansierat själva, men för att bygga ett nätverk över landet behövs externa finansiärer.

Niclas Landin började med att ringa Ian Wachtmeister och fick en inbjudan till Stockholm.

–Han köpte affärsidén och upplägget. Det är i princip klart att han ställer upp. Efter det ringde jag Bert Karlsson. Han gav mig fem minuter att presentera affärsidén och klarar man inte det så är det något fel med upplägget. Men han tände på idén, säger Niclas Landin.

Kalkylen, som Niclas och Dennis Caddeo hävdar är mycket lågt räknad, bygger på en omsättning på 18 Mkr per lager/butik. Lyckas de etablera de planerade 20 bygglagren på den svenska marknaden skulle det handla om en omsättning på 360 Mkr. Lagret i Skövde hyr man från ett åkeriföretag. Niclas Landin räknar med att lokalkostnaderna för ett bygglager bör kunna stanna på 2 Mkr per år, exklusive arbetskraft.

Affärerna har redan smygstartat. Ge ett exempel på hur det kan se ut?
–Vi fick in nio felbeställda och fortfarande emballerade fönster från ett av storbolagen för någon vecka sedan. För dem var alternativet att slänga fönstren som ändå kostat 124 000 kronor. En ren förlust alltså. Men i stället köper jag fönstren för 20 000 kronor och räknar med att kunna sälja dem för säg 80 000. I det läget ger jag tillbaka 25 000 till byggbolaget och mellanskillnaden på 55 000 är vår, säger Niclas Landin.

Vad är det för typer av material?
–Vi tar i princip allt. Det är spånskivor, gips, reglar, isolering, klinker, snickerier och vi har inga begränsningar när det gäller volymer, vare sig uppåt eller neråt. Däremot är vi noga med att vi enbart tar in rent material. Inga farliga grejer. Vi kommer att ha bilar som rullar hela tiden och plockar upp materialen. Vi debiterar i och för sig för hämtningen men våra kunder får ju betalt när vi väl sålt materialet vidare. Våra enheter blir som mindre byggvaruhus, fast billigare. Det är perfekt om du ska bygga om sommarstugan. På slutraden kommer vi inte att tjäna mer än de stora byggvaruhusen. Men slänger inget och är därmed miljövänligare, vilket jag tror folk tycker känns attraktivt. I runda slängar kommer vi ju också att kunna erbjuda halv priset jämfört med byggvaruhusen.

Vad händer närmast?
–Just nu har vi 14 anställda i byggbolaget. Vi kommer att behöva anställa fyra stycken till varje bygglager vi öppnar, så det är aktuellt med nyrekrytering just nu i Skövde. Vi planerar att inom kort öppna ett bygglager i Göteborg, två i Malmö och en tre, fyra stycken i Stockholm. Sedan rullar vi på ut i landet med totalt 20 lager. Vi räknar alltså med att kunna anställa 80 personer mitt under lågkonjunkturen.

–Sedan gäller det finansieringen. Vi behöver externt kapital för att kunna expandera så snabbt som vi vill och räknar med att få med oss Bert Karlsson och Ian Wachtmeister. Nu har vi också mejlat en hel rad av riskkapitalister och fått jättebra respons i princip från alla. Flera stycken har flaggat för att de vill gå in med kapital när vi går ut internationellt.

Utbilldningspaket ?
Vi kommer att ha utbildningar för platschefer, lagbasar och arbetsledare i ämnet "Positiv Återvinning", om hur man på ett bra och enkelt sätt börjar tänka till lite före för miljöns skull.

Vilka blir era kunder?
–Förmodligen en hel del skuttar, konsumenter, men jag tror även storbolagen kommer att ha koll på vad vi har inne. Här finns ju marginaler att hämta.
–Poängen är att idén lär fungera på alla mogna byggmarknader. Sverige, Norden kommer föärst och i höst gör vi, förutsatt attallt har fungerat på hemmaplan, ett försök i Kalifornien. De har en frontposition när det gälle rmiljötänkande. Jag har skrivit till före detta vice presidenten Al Gore och han och hans stab tände på idén. Det kan vara en bra dörröppnare, säger Niclas Landin.

Ian och Bert gör tummen upp
Niclas Landin insåg tidigt att en utbyggnad av bygglagren i den takt han tänkt sig kommer att kräva externt kapital och nya partners. Först av alla kontaktade han Ian Wachtmaister och därpå Bert Karlsson (och nej, Bert och Ian samarbetar inte och verkar inte ha någon större kontakt med varandra). Bägge, på varsitt håll tände emellertid på idén.

Bert Karlsson:
–Helt klart en bra idé. Det ligger helt i linje med hur allting ser ut i dag med ett växande miljötänkande. Jag tittar på att gå in med kapital i företaget. Utgångspunkten är given. Det finns inte ett enda bygge där man lyckas räkna och mängda exakt. Det blir alltid material och grejer över. Att det tog två minuter beror helt enkelt på att jag inte behövde mer tid. Jag känner igen en bra affärsidé när jag ser den, säger Bert Karlsson.

Ian Wachtmaister:
–Niclas ringde mig och kom sedan upp till Stockholm. Jag bjöd på middag och lyssnade. Jag tyckte det lät strålande, men ville ha en second opinion så jag pratade med branschfolk och de tyckte också det var en toppenidé. Byggarna jag pratade med var helt på det klara med de ständiga spillproblemen, men de har aldrig tid och tycker att det är bökigt att administrera, säger Ian Wachtaister.
–Sedan ligger ju det här perfekt i tiden med det växande miljö- och klimattänkandet. Jag var ockås imponerad av Niclas entusiasm. Det måste finnas någon som tar tag it det, hand on och driver på. Vi måste bryta slentrianen och det behövs den här typen av killar. Jag är inte alls främmande för att gå in med eget kapital, vi får se lite senare.

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.