Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Byggstart för Facebook i Luleå

Publicerad: 2 november 2011, 20:11

NCC och två amerikanska bolag tog hem kontraktet för Facebooks första serverhall i Luleå.


Facebooks jättesatsning i Luleå har startat. I slutet av förra veckan blev det klart att NCC får kontraktet för den första serverhallen på Porsön i samarbete med två amerikanska byggare, DPR Construction och Fortis Construction. Totalt är detta första kontrakt värt 800 miljoner kronor. NCC andel är på 400 miljoner kronor.

Men det är bara början. Planen är att investera totalt 3-5 miljarder kronor och att bygga ytterligare två gigantiska serverhallar på vardera 28 000 kvadratmeter.

Regeringen har dessutom beviljat ett investeringsstöd på upp till 103 miljoner kronor.

– De väljer ju själva var de ska etablera sig och de ansökte om det här stöder i våras. Vi har behandlat ansökan som alla andra. De räknar själva med ungefär 200 arbetstillfällen under byggtiden och cirka 70 efter det, sa näringsminister Annie Lööf till TT vid en presskonferens i Luleå när det första byggkontraktet presenterades.

– Vi har undersökt alternativ i hela Europa och efter en omfattande process kom vi fram till att Luleå hade den bästa helhetslösningen, med ett klimat väl lämpat för naturlig kylning, tillgången till ren energi, bra mark, välutbildad arbetskraft och ett skickligt och engagerat företagsklimat, säger Tom Furlong, globalt ansvarig för Facebooks datacentersatsningar, i ett pressmeddelande.

NCC byggstartar omedelbart och serverhallen är planerad för att stå klar i december 2012.

– Byggnaden kommer att kräva mycket energi så kunden har ställt höga krav på miljöklassning, där guldnivån är den näst högsta inom certifieringssystemet Leed. Vi kommer också att använda oss av VDC, Virtual Design and Construction, eller virtuellt byggande genom hela projektet, säger Mats Eklund, avdelningschef vid NCC Construction region Norrland.

Dagen efter att huvudentreprenaden offentliggjordes meddelade Ramirent att företaget utsetts till helhetsleverantör åt NCC, exempelvis av tillfälliga lokaler, kranar, hissar, liftar och byggmaskiner.

Plannja har också ett färdigt avtal med NCC för leverans av paneler och bärande stålstomme.

En stor del av arbetet består av avancerat installationsjobb och här har Bravida fått uppdraget att projektera, planera och installera all el och vvs.

"Anläggningen kommer att ha väsentligt lägre energianvändning samt lägre bygg- och driftskostnader jämfört med många andra moderna datahallar", skriver Bravida i ett pressmeddelande. För att klara kylbehovet i datahallen, används enbart uteluft och en kylanläggning med befuktad luft, så kallad evaporativ kyla.

– Den här lösningen skiljer sig från konventionella serveranläggningar. För att den ska fungera krävs ett svalt och torrt klimat, säger Mika Sundholm, projektansvarig på Bravida, i pressmeddelandet.

Per Hindersson

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.