Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Carmen Izquierdo första kvinnliga Salin-vinnaren

Publicerad: 19 november 2012, 15:00

Årets Kasper Salin-vinnare heter Carmen Izquierdo med Domkyrkoforum i Lund. För första gången på 50 står därmed en kvinna som ansvarig arkitekt för det vinnande projektet.


Carmen Izquierdo var dessutom, som nyinflyttad 30-årig spanjorska, ”rookie” på den svenska marknaden när hon vann arkitekturtävlingen som Domkyrkorådet i Lund utlyste 2003.

Så här skriver juryn:”Kasper Salinpriset 2012 tilldelas Domkyrkoforum för ett djärvt arbetssätt som med poetisk precision resulterat i en övertygande helhet. Byggnaden har en tydlig egen arkitektonisk identitet som samtidigt lyckas underordna sig domkyrkan. Entrén mot Stora Södergatan är starkt och självständigt formad som aldrig tidigare i Sverige.”

Byggherre var Domkyrkorådet i Lund, projektledning och projekteringsledning svarade WSP för. Entreprenadformen var partnering med generalentreprenad som hanterades av Projektstyrningsgruppen, PSG.

Så här fördelades de övriga priserna under årets Arkitekturgala:

Planpriset: Fördjupad översiktsplan centrala Umeå.

Guldstolen för bästa interiör: No Picnics kontor i Stockholm.

Kritikerpriset: Jan Jörnmark och Annika von Hausswolff för boken ”Avgrunden”.

Sienapriset: Hornsbergs Strandpark.Kasper Salin-priset. Från vänster till höger arkitekt SAR/MSA Björn Edström, byggherren Christer Larsson, domkyrkorådet i Lund, arkitekt SAR/MSA Carmen Izquierdo och pristutdelaren Lena Endre. FOTO: PATRICK MILLER/MANOCAMERA

Per Hindersson

Dela artikeln:


Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.