Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Affärer i byggsektorn

Cementa får fortsätta bryta kalk

Publicerad: 15 februari 2022, 13:51

Cementas anläggning i Slite.

Foto: Tobias Wallström / TT

Inhibition avslås. Cementa kan fortsätta bryta kalk tills vidare.


Ämnen i artikeln:

Cementaslitekalk

Nu står det klart att Högsta förvaltningsdomstolen avslår yrkande om inhibition i målet om rättsprövning av regeringens beslut angående Cementa.

Läs även: 24 frågor till Cementas vd: ”Vi lever i fortsatt ovisshet” 

Högsta förvaltningsdomstolen har tagit emot flera ansökningar om rättsprövning av regeringens beslut att ge Cementa ett tidsbegränsat tillstånd till täkt av kalksten i Slite på Gotland. I en ansökan yrkas att Högsta förvaltningsdomstolen ska besluta att regeringens beslut inte ska gälla i avvaktan på att målet avgörs slutligt, skriver de. Högsta förvaltningsdomstolen har nu beslutat att avslå det yrkandet, vilket innebär att regeringens beslut fortsatt gäller, uppger Högsta förvaltningsdomstolen. 

Läs även: Regeringsbesked: Cementa får bryta kalk under 2022 

Byggindustrin har tidigare rapporterat om att Svenska Naturskyddsföreningen överklagade regeringens och riksdagens beslut om fortsatt kalkbrytning i Slite. Miljöorganisationen anser att ”lex Cementa” innebär ett allvarligt avsteg från både miljölagstiftningen och grundlagen, men också att Gotlands natur och vatten måste skyddas. 

Läs även: Naturskyddsföreningen överklagar lex Cementa: ”Alla aktörer i samhället ska följa miljölagarna” 

 

 

Johanna Åfreds

Reporter

johanna@byggindustrin.se

Ämnen i artikeln:

Cementaslitekalk

Dela artikeln:

Få nyhetsbrevet som ger dig bäst koll på byggbranschen

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.